СЗО предупреди за риск от разпространение на морбили заради спад във ваксинацията

Има непосредствена глобална заплаха от разпространение на морбили в различни райони на света, а причината е спадът във ваксинациите, регистриран от началото на пандемията срещу COVID. За това предупреждават Световната здравна организация и американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

През 2021 г. е отчетено рекордно високо ниво от близо 40 милиона деца, които са пропуснали доза ваксина срещу морбили – 25 милиона деца са пропуснали първата си доза, а 14,7 милиона деца – втората, се казва в съвместна публикация на експертите.

Този спад е значителна пречка в глобалния напредък към постигане и поддържане на елиминирането на морбили и оставя милиони деца податливи на инфекция. През 2021 г. са отчетени около 9 милиона случая и 128 000 смъртни случая от морбили по света. В двадесет и две държави са регистрирани големи огнища на заболяването. Данните сочат още, че изминалата година близо 61 милиона дози ваксина срещу морбили са били отложени или пропуснати поради свързани с COVID-19 забавяния на имунизационните кампании в 18 държави. Спадът в обхвата на ваксините, отслабеното наблюдение на морбили и продължаващите прекъсвания и забавяния на имунизационните дейности поради COVID-19, както и постоянните големи огнища през 2022 г. означават, че морбили е непосредствена заплаха във всеки регион на света, посочват от СЗО.

„Парадоксът на пандемията е, че докато ваксините срещу COVID-19 бяха разработени за рекордно време и внедрени в най-голямата ваксинационна кампания в историята, рутинните имунизационни програми бяха сериозно нарушени и милиони деца пропуснаха животоспасяващи ваксинации срещу смъртоносни болести като морбили, каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус. Той подчерта, че връщането на имунизационните програми в ритъм е изключително важно. „Зад всяка статистика в този доклад стои дете в риск от предотвратима болест“, допълни Гебрейесус.

Прочетете още по темата