Ново проучване намалява срока за възможна бременност след аборт

Ново проучаване сочи, че жените, които са забременели по-рано от шест месеца след спонтанен или индуциран аборт, не са с по-голям риск от проблемна бременност. Резултатите от него са публикувани в PLOS Medicine.

При проучването са анализирани данните от бременности, довели до ражданията на над 70 000 живородени деца в Норвегия. Използвайки националните здравни регистри на страната изследователите са изследвали резултатите от 49 058 раждания след спонтанен аборт и 23 707 раждания след индуциран аборт в периода между 2008 г. и 2016 г. Регистърът на ражданията включва информация за живородени, мъртвородени, спонтанни аборти и предизвикани аборти, с подробни описания. Според резултатите жените, които са забременели малко след спонтанен аборт или аборт, не са изложени на по-висок риск от преждевременно раждане.

„Констатациите от нашия труд трябва да помогнат на жените и клиницистите да се ориентират в противоречивите насоки за това колко скоро е безопасно да заченат отново след бременност, завършила с аборт“, посочи д-р Гизачеу Тесема, старши научен сътрудник в университета Къртин в Пърт, Австралия, и водещ автор на изследването. “Нашето проучване предполага, че зачеването в рамките на 3 месеца след спонтанен или индуциран аборт не е свързано с повишен риск от неблагоприятни резултати от бременността. В комбинация с предишни изследвания тези резултати предполагат, че жените биха могли да опитат да забременеят скоро след предишен аборт, без да увеличават перинаталните рискове за здравето”, допълни той.

Според препоръките на Световната здравна организация от 2007 г. жените, чиято бременност е прекъснала със загуба на дете, трябва да се въздържат от нов опит за зачеване в следващите шест месеца.

От СЗО отбелязаха, че се осъществяват допълнителни проучвания за интервалите между бременностите, както и че ще излязат с актуализирани препоръки по въпроса, отбелязва BBC.

Прочетете още по темата