Цените на клиничните пътеки се увеличават с 8%

Цените на клиничните пътеки се увеличават с 8%, считано от 1-ви септември тази година. Това стана ясно след среща между БЛС и НЗОК, проведена днес в Касата, с участието на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Тя се случва след седмици напрежение между съсловната организация и Здравната каса, свързано с разпределението на средствата от излишъка в бюджета на фонда и преговорите около новия Национален рамков договор. След нея бе приет и анекс към настоящия НРД с методиката, предложена от БЛС.

„Прие се методиката, предложена от Лекарския съюз за разпределение на икономиите в края на годината. Клиничните пътеки се увеличават, считано от задна дата – от 1 септември с 8%, като това остава устойчиво и за следващата година“, заяви след срещата служебният здравен министър. Така, отбеляза той, с предходния ръст от 25% на пътеките, общото им увеличение достига 33%. С 18% се увеличават и средствата за медико-диагностични дейности.

„Това, което направихме днес с министър Меджидиев, е да приключим успешно финансовата година, свързана с бюджета на НЗОК, който е разпределен за 2022 година“, заяви от своя страна председателят на БЛС д-р Маджаров. Той уточни, че в анекса е договорено още новите цени в извънболничната помощ – ПИМП и СИМП да влязат в сила от 1-ви януари 2023. С колко точно обаче ще е ръстът по тези пера ще стане ясно при приемането на новия бюджет на Касата за 2023 година. „Мисля, че днешният ден бе успешен. Болниците и колегите ще получат парите, които им се полагат до края на годината“, каза още председателят на БЛС. „Всички се обединихме днес, че там, където има икономии, ще има методика за разпределение“, допълни д-р Маджаров.

На въпрос на Medical News дали тези 8% ще са достатъчни, за да осигурят спокойствие в системата, той посочи, че със сигурност не са, защото този процент е функция от липсата на приет нов бюджет на Касата и са спрямо разчетите на Министерството на финансите. „Затова и ние настоявахме да има методика за разпределение на икономиите, а с колко и дали ще може да се увеличат още следващата година, зависи от бюджета, който се очаква да бъде приет, допълни той.

Председателят на БЛС обаче отбеляза, че въпреки постигнатата договореност, на фона на постъпилите предложения от страна на НЗОК за НРД 2023-2025, позицията на БЛС по преговорния процес по предстоящия Рамков догов и исканите оставки остава непроменена. Той допълни, че решенията на Надзорния съвет на НЗОК са окончателни, едва когатo биват приети и от съсловната организация. „Ако водим диалога по този начин като днес, няма проблем“, каза председателят на БЛС.

По темата за преговорите около новия НРД д-р Маджаров отбеляза, че има предложения от страна на Касата, които са неприемливи за БЛС. С тях може да се запознаете ТУК.

“За мен днес е един щастлив ден, че успяхме да се обединим и да постигнем нещо, което е прозрачно и за лечебните заведения, и за всички лекари“, заяви от своя страна министър Меджидиев.

Полина Тодорова