Държавата отново опитва да реши хроничния проблем с недостига на лекарства

Законодателни промени, свързани със Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък (СЕСПА), ще подготви служебният екип на Министерството на здравеопазването. Те ще бъдат представени пред членовете на парламентарната комисия по здравеопазване.

Това стана ясно на брифинг на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването. Припомняне, съветът беше създаден в началото на ноември, след като беше констатиран недостиг на лекарства в аптечната мрежа и в него са включени представители на здравните власти и фармацевтичната индустрия. Към момента липсват около 9 медикамента, а при други над 80 има недостиг. Проверка на Medical News в аптечната мрежа установи, че сред тях са температуропонижаващи лекарства за деца.

Според здравния министър няма задържане на лекарства по складовете на едро, а причините за недостига на медикаменти са комплексни. Констатацията на д-р Меджидиев се случва дни, след като заместникът му д-р Александър Златанов заяви, че има данни, че търговци на едро задържат лекарства в складовете си, което води до дефицит.

“Реално задържане по складовете нямаме. Понякога имаме по-малко производство в Европа или в България, понякога доставките, които са получени от търговците на едро, са видимо достатъчни според потребностите, обаче се оказва, че има по-голямо потребление. Понякога има презапасяване, имаме недобро зареждане на аптеки в отдалечени региони“, коментира днес здравният министър.

Основният проблем по думите му произхожда от СЕСПА. „При така функциониращата формула на проследяване много малко медикаменти могат да бъдат наблюдавани и да бъде ограничавана възможността им за реекспорт“, коментира министър Меджидиев, уточнявайки, че към момента тя позволява проследяването само на около 60 медикамента.

Здравният министър съобщи още, че ще бъде създадена единна номенклатура на лекарствените продукти, отпускани по лекарско предписание, която ще бъде свързана с машинно четим продуктов код върху опаковката на всеки медикамент. Това ще позволи използването на мобилно приложение от всеки пациент и всеки лекар, чрез което той сам да се информира за цената на лекарствата. Ще има и по-бързо проследяване на доставяните в България и отпусканите количества лекарствени продукти на база постъпващата информация в СЕСПА, както и анализ на причините за недостиг на всеки лекарствен продукт. „В момента работим по създаването на алгоритъм, по който компетентните органи ще могат да предприемат мерки за всеки недостиг на конкретен медикамент“, посочи той. Тази система ще помогне на аптеките да виждат каква наличност има в складовете и да искат зареждане, каза още здравният министър.

Целта на системата, която ще бъде възложена на „Информационно обслужване“, е да се подобри връзката между всички останали звена, свързани с процесите по лекарствоснабдяването и не само да се констатира недостиг, а той да не се допусне, обясни и икономистът Аркади Шарков, който е съветник на министъра на здравеопазването.

Medical News припомня и че формулата, по която се изчислява кои медикаменти са дефицитни у нас, поради което трябва да се спре износът им, бе променена. „До март формулата беше заложена по един начин, при който в забранителния списък попадаха между 290 и 350 продукта. След извършен одит на системата и промяна на формулата обаче в него попадат между 60 и 80 продукта на седмична база“, обясни преди седмици изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов, цитиран от БНТ.