Специалисти от България и чужбина обменят опит за ретинопатията при недоносени

Водещи лекари от България и изтъкнати международни специалисти ще обменят опит в съвременната диагностика и терапевтични възможности за ретинопатията при недоносените деца.

На 12 ноември 2022 г. от 9.15 ч. в Гранд Хотел София ще се проведе Форумът „Ретинопатия на недоносеността – за бъдещето на нашите недоносени деца“, който ще бъде открит от президента на Република България Румен Радев. Във фокуса на събитието е един от най-наболелите и социално значими въпроси на детската офталмология и неонатология – ретинопатията при недоносените деца.

Форумът е организиран от Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика, в партньорство с Български лекарски съюз и Столична община.

Ретинопатията на недоносеността е водеща причина за тежко зрително увреждане и слепота при децата не само в България, но и по света. Благодарение на съвместните усилия на неонатолозите и офталмолозите у нас днес е „една от водещите“, а не „водещата“ причина за детска зрителна инвалидизция, посочват от организаторите.

Конгресът е разделен на тематични панели. Сред тях са Ретинопатия на недоносеността през погледа на неонатолога, епидемиология, патогенеза, скрининг и терапевтични възможности.

През последните 10 години познанията и опитът на лекарите се обогатиха значително във всеки един аспект на болестта. Затова и форумът си поставя за цел да събере на едно място всички специалисти, ангажирани с темата, както и да се представят всеобхватно причините за развитието ѝ, ранното ѝ диагностициране и навременното лечение, дългосрочното проследяване и предотвратяването на очните усложнения, които могат да се наблюдават при деца, родени преждевременно.

Към моментаспециалистите успяват да осигурят на най-малките пациенти високо ниво на медицинска помощ с надеждата тази тенденция да се запази, но целта им е вбъдеще все по-малко деца да губят зрението си в резултат на ретинопатията на недоносеността.

Поставяйки темите за предотвратяване на проблема още в неонатологичното отделение, сроковете и препоръките за скрининг и лечение Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика се стреми статистическите данни за България да съответстват на тези в страните с най-високо ниво на неонатологична и офталмологична грижа.

Българският опит за високоспециализирано проследяване и лечение на ретинопатията на недоносеността и съхраняване на качеството на живот при тези деца ще бъде представен от проф. д-р Александър Оскар, дм, доц. д-р Невяна Велева, дм, доц. д-р Ралица Георгиева, дм, проф. д-р Мая Кръстева, дм, проф. д-р Боряна Слънчева, дм, доц. д-р Галина Димитрова, дм, д-р Огнян Младенов, дм, д-р Лиляна Димитрова, д-р Галатея Цветкова, д-р Светла Николова, д-р Васил Маринов, дм, проф. д-р Ива Петкова, дм. Чуждестранните лектори са представени от проф. д-р Андреас Щаал и д-р Йохана Пфайл.