БЛС поиска оставката на шефа на Касата, напуска преговорите за НРД и предупреди за протест

Българският лекарски съюз настоява за оставката на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, както и на председателя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов. Това каза пред журналисти председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров, който даде пресконференция заедно с ръководството на съсловната организация. Участие в нея взе и председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Лекарският съюз излиза от преговорния процес за предстоящия Национален рамков договор и не изключи организиране на протести на съсловието.

Както Medical News писа, в момента текат преговори за увеличаване на цените на клиничните пътеки, като от БЛС настояват то да е поне 18%, докато от Касата излязоха с предложение за 8% ръст. Разривът в отношенията между двете страни е свързан основно с разпределението на натрупания излишък в бюджета на Касата. От съсловната организация настояват той да се насочи към системата и дори са склонни на по-нисък ръст в цените на пътеките, но при ясна методика за разпределение на средствата. Диалог обаче по думите на председателя на БЛС с Касата обаче липсва.

„Причините за исканите оставки са рецидив с опитите за прикриване на средства, гласувани от парламента за здраве – пари, които трябва да стигнат до нашите колеги. Бламиране и саботиране на преговорния процес с имитиране на такъв, нежелание за решаване на проблемите в сектора, които пречат на работещите в системата и на пациентите“, заяви д-р Маджаров.

“Тази година, за пореден път, до нас беше изпратено едноличното решение от страна на Надзора на НЗОК за разпределянето на очаквания остатък от гласуваните от Парламента пари за здравна помощ за 2022 година. Това е нарушение на Закона. Той гласи, че УС на БЛС и НС на НЗОК трябва заедно да решат как да бъдат разпределени тези средства“, обясни д-р Маджаров. Председателят на БЛС подчерта, че двете страни в договорния процес са равностойни партньори в управлението на средствата и в определянето на правилата за функционирането на здравно-осигурителната система, а в същото време, по думите му, от фонда се държат по командно-административен начин.

“Получихме писмо, в което практически ни се казва изпълнявай, подписвай. Не ги интересува какво се случва в болниците, в медицинските центрове, в системата на здравеопазвнаето. Ние не сме изпълнители на решенията на Надзорния съвет”, каза още д-р Маджаров, допълвайки, че последната среща между БЛС и НС на Касата е била през ноември миналата година.

“Ние нямаме причина да разговаряме повече с тези хора, не може да се говори повече с тях. Случват се заповеди към лечебни заведения, които се наричат договорни партньори, но се разглеждат като изпълнители на заповеди на НЗОК”, коментира още той.

„Повече от месец и половина ние сме свидетели на саботаж и имитации на преговори между лекарския съюз и НЗОК“, каза още той, допълвайки, че в момента на практика преговори няма както по отношение на предстоящия тригодишен Национален рамков договор, така и по отношение на разпределението на средствата от бюджета на фонда. Той поясни, че в момента пари в системата има, както и надсъбрани средства. “Тези пари са гласувани от парламента, те трябва да отидат в системата”, заяви д-р Маджаров. “Ние не сме деструктивна организация, но няма да позволим някой да си прави грешни сметки на гърба на лекарите. Българските лекари имат право да работят в ясни правила, а не в непрекъснати административни заповеди, в противен случай ще останем без лекари и без медицински сестри”, каза д-р Маджаров.

Той припомни, че НРД трябва да бъде подписан до края на годината и още много редица въпроси около него очакват своето решение. Той коментира, че с промяната той да е тригодишен, а не едногодишен, на практика се създават редица проблеми.

Не виждам смисъл да участваме повече в този цирк. Бихме искали да имаме истински партньори, с които да говорим и с които да носим отговорност съвместно, каза председателят на БЛС.

„Обръщаме се към всички наши колеги – не се обезверявайте, БЛС няма да допусне да се вземат еднолични решение в ущърб на съсловието. Ще продължим да бъдем гарант за стабилността в системата. Обръщаме се и към пациентите – нашите усилия са и за вашите права. Добре заплатените медицински специалисти, са и добре лекуващи медицински специалисти“, обобщи председателят на БЛС.

Веднага след пресконфренцията на БЛС ситуацията бе коментирана от д-р Златанов. Той посочи, че не знае защо от съсловната организация искат оставката му.

Д-р Златанов обясни, че на вчерашното заседание на Надзорния съвет е взето решение цените на всички клинични пътеки да се увеличат с 8% със задна дата от 1-ви септември до края на годината, а с 18% средствата за медик-диагностични дейности. Бюджетът на Касата показва, че това увеличение може е трайно и да остане и през следващата година, отбеляза той. „Това, което се обсъди е, че към момента по-високо увеличение бюджетът на Касата не може да поеме. Затова алтернативното предложение цените на клиничните пътеки в болнична помощ с 12% с три месеца и след това свалянето им на 8% не се възприе. По този начин не се постига сигурност в лечебните заведения и те не могат да правят своите планове“, обясни д-р Златанов. По думите му решението е било е към края на годината да се прецени дали има икономия на финансов ресурс в бюджета и тя да бъде евентуално разпределена към изпълнителите на болнична помощ.

„След като искаме да правим и подкрепяме политики, значими за обществото, да извеждаме приоритети като детско здравеопазване, профилактични прегледи, имунизиране на населението, лечение на пост COVID, това може да се случи с приемането на една методика“, каза д-р Златанов, като уточни, че днес е изпратил искане до БЛС да аргументират методиката, която предлагат, и кои дейности да бъдат подкрепени.

От БЛС обаче контрираха, че все още не е получено писмо с такова искане.

Полина Тодорова

Прочетете още по темата