В дните от 7 до 11 ноември 2022 г. се отбелязва международната седмица за повишаване на осведомеността относно състоянието малнутриция (недохранване).
Малнутрицията вследствие на заболяване или увреждане засяга до 40% от хоспитализираните пациенти, като тя е причината за последващи усложнения, удължен болничен престой и по-неблагоприятна прогноза за засегнатите пациенти, припомнят от сдружение „Общност Мостове“.
От там допълват, че състоянието малнутриция може да бъде овладявано и контролирано с прием на специални храни за медицински цели.
Въпреки това множество пациенти в България, деца и възрастни, са лишени от достъп до медицински храни чрез НЗОК. Това е грубо нарушение на техните човешки и пациентски права и води до многократно по-големи разходи за здравната система, категорични са от там. Стотици хора разчитат на собствени средства или на дарения, за да си набавят жизненонеобходимата медицинска храна.
Грижата за храненето на пациентите е основно човешко право, подчертават от сдржението. Допълват, че поради икономическата бариера има случаи на починали деца и млади хора поради недохраване.
От там припомнят, че заедно с Националната мрежа за децата са провели интензивна кореспонденция със здравните власти и участват в работната група за медицинските храни към Министерство на здравеопазването и са повели информационна кампания, за да провокират широка обществена дискусия по темата. Инициатива е подкрепена от практикуващи лекари и медицински специалисти с експертиза в тази област, както и стотици пациенти от пациентските организации, които ни подкрепиха.
Припомняме, в писмо до президента, парламентарните групи и здравните власти от Националната мрежа за децата и сдруженитое настояха за спешни действия за осигуряване на достъп до медицински храни на всички нуждаещи се пациенти.
„При условие че има нови европейски политики за оптимизиране точно на този вид хранене, е нередно българските пациенти да бъдат оставени да се спасяват самостоятелно, да организират дарителски кампании и НПО секторът да работи по собствени канали за осигуряване на достъп до медицински храни на нуждаещите се пациенти“, коментира пред БНР д-р Мила Байчева, детски гастроентеролог и активен участник в инициативата.
Тя обясни, че теоретично при всяко едно хронично заболяване или заболяване с остро протичане пациентите могат да се нуждаят от поддържащо хранене, оптимизиране на храненето за кратко или по-дълго ентерално хранене, когато има невъзможност за поглъщане на храни през устата. „Всъщност оптимизацията на този момент, подобряване на хранителния статут на пациенти ще доведе до по-бързото им излекуване от основното им заболяване. Ще осигури качество на живот на пациентите, деца и възрастни с хронични заболявания“, отбеляза специалистът.
Доктор Байчева допълни, че обикновено това са деца с неврологични заболявания, церебрална парализа и някои редки заболявания, както и пациенти с онокологични, хронични бъбречни, чернодробни и сърдечно-съдови заболявания.