МЗ с данни, че търговци на едро задържат лекарства по складовете

Има данни, че търговци на едро задържат лекарства в складовете си, което води до дефицит. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов след среща между ръководството на ведомството и представители на фармацевтични производители, фармацевтичния съюз, Асоциацията за развитие на паралелна търговия с лекарства и др. От думите му стана ясно, че към момента на българския пазар липсват около 10 медикамента.

Припомняме, преди дни служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев анонсира създаването на Специализиран съвет за контрол над лекарствоснабдяването. В него участват представители на  МЗ, ИАЛ, НСЦРЛП, БФС, ARPharM, БАРПТЛ, БАТЕЛ, БГФармА и други свързани с лекарствоснабдяването страни. Целта на тази структура, чието първо заседание бе днес, е да се оптимизира контролът върху обезпечаването на пациентите с лекарства.

Предстоят още проверки и в случай на нарушения – санкции. Ще се изясни и дали тези лекарства липсват при търговците на едро, може ли да се осигурят чрез паралелен внос, както и да бъдат заменени от наличните в аптечната мрежа медикаменти.

На този етап не е констатиран системен проблем, затова обсъждаме всички възможни начини в най-кратки срокове да направим така, че недостигът на лекарства да бъде максимално ограничен и пациентите да бъдат спокойни, че могат да продължат терапията си, заяви д-р Златанов.

На следващата среща ще се обсъди дали аптеките ще получават информация за наличностите в складовете на търговците на едро на лекарства, отбеляза д-р Златанов.

След срещата Деян Денев, директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, заяви, че ще от там ще предложат всяка опаковка, отпускана по лекарско предписание, да бъде верифицирана и отписвана от системата за верификация на лекарствените продукти. Той отбеляза, че в момента в България само около 40% от опаковките, отпускани по този режим, се отписват от нея. По думите му, ако се осигури напълно спазване на българското законодателство, опаковките, които са отписани от системата, не биха могли да бъдат изнасяни в други държави от ЕС. Останалите 60% се отпускат на пациент или нещо друго се случва с тях, без да бъдат верифицирани и отписани от системата, обясни той.

Според Денев Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), чиято цел е предотвратяване на недостиг на лекарства на българския пазар, трябва да бъде запазена, но и отбеляза, че работата й да бъде подобрена, използвайки данните от верификационната система.

Припомняме, наскоро стана ясно, че формулата, по която се определя дали определени лекарства са дефицитни, е променена. В тази връзка д-р Златанов посочи, че на първо време ще се прецени дали тя е достатъчно ефективна към момента и дали се налагат промени в начина на изчисляване на недостига.

Директорът на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства Боряна Марникова заяви, че ще предложи чрез проактивен компонент да се намалят административната тежест и сроковете спрямо паралелния внос чрез процедури, а не чрез нормативни промени. Според нея трябва да има ясни планове как ще се процедира, когато се установи принудителен недостиг на лекарства, както и как ще бъдат информирани лекарите и фармацевтите за недостига. Тя допълни, че е нужден контрол и недопускане на незаконни практики с лекарствата, допълни тя. По думите й, цитирани от БТА, твърдението, че се задържат лекарства в складове, за да бъдат включени в паралелен износ, е спекулация, за която няма доказателства.

След срещата от МЗ информираха, че в едноседмичен срок членовете на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването да изпратят своите предложения до ведомството за решаването на проблема с недостига на лекарствени продукти.