Детската болница – в “Горна Баня”(Обновена)

Служебният кабинет избра терен за изграждане на Национална детска болница. Това стана ясно на брифинг в Министерски съвет на здравния министър д-р Асен Меджидиев и регионалният министър Иван Шишков.

Теренът е около 40 декара в район „Овча купел“, квартал „Горна Баня“, в близост до специализираната болница по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев.” Припомняме, предходното ръководство на МЗ бе обявило, че терен за детската болница се избира между пет възможни локации, като тази в “Овча Купел” бе една от тях.

По думите на здравния министър д-р Меджидиев теренът е изключително подходящ заради климата на конкретното място и заради локацията, като отговаря на всички поставени критерии за модерна, европейска детска болница. Той позволява освен детска болница, да бъде построен хотел за родители и рехабилитационен център, както и бъдат обособени отделни спешни и реанимационни структури, заяви той.

Министър Шишков поясни, че ще се изгради чисто нова сграда, с всичко необходимо и без компромиси. Той разясни, че единственият проблем е, че в средата на терена има частен имот, но по думите му собственикът се е съгласил да получи равностоен парцел в периферна част на терена.

При дълго дебатирания предишен вариант за детска болница държавата загуби 3 години. Сега е осигурен ясен хоризонт за действие – до 2 месеца Подробният устройствен план ще бъде одобрен, ще се изготви ясно задание на проекта, след което ще се възложи проектирането и строежа на болницата“, отбеляза министър Шишков.

На този етап не е ясно колко ще струва изграждането на новата болница, като това ще се изясни след обявяването на процедурата. Според здравния министър проектът за детската болница ще е факт до 5-6 месеца. Дотогава екипът на Министерство на здравеопазването заедно с инвестиционната компания, създадена с цел изграждане на Националната детска болница, ще посети различни подобни структури. “Искаме детската болница да бъде на изключително високо европейско ниво”, заяви д-р Меджидиев.

Статутът на обекта, като „обект с национално значение“, ще позволи да бъдат значително съкратени сроковете за провеждане на необходимите административни процедури, свързани с реализацията на проекта. Също така ще бъдат съкратени и процедурите по одобряване на инвестиционните проекти, издаване на разрешение за строеж, отбелязаха и от МЗ.

Запитан за съдбата на старата сграда, където се предвиждаше да бъде изградена Националната детска болница, регионалният министър заяви, че е нужно да се направи анализ дали изобщо има възможност тя да се запази.

Припомняме, вчера стана яно, че Министерството на здравеопазването отлага решението си дали да предложи за одобрение от правителството на проекта на “Търговска лига” за изграждане на частна многопрофилна детска болница в София. 

В края на август собственикът на верига от болници у нас “Търговска лига” внесе за разглеждане в министерството проект за частна детска болница “Мама и аз”. Изграждането на детска болница от частен инвеститор обаче бе посрещано със силни критики от водещи педиатри и неправителствени организации.

Решението за избор на терен бе коментирано и от Инициативата „За национална детска болница“.

Който и да е избраният терен, това не отговаря на въпроса за това каква ще бъде болницата. Разчитаме, че Министерство на здравеопазването продължава да работи по анализ на нуждите на детското здравеопазване и развиване на базирана върху този анализ стратегия, който ще видим скоро, заявиха от там. Бъдещата Национална болница трябва да бъде част от цялостната система на детското здравеопазване – само така тя би могла да изпълнява своята роля в максимална степен, включително да отговори на въпросите за връзките си с останалите педиатрични услуги в цялата страна, гарантирайки най-добрия интерес на децата, техните семейства и техните лекари и медицински специалисти, категорични са от инициативата. От там настояват за прозрачност на процедурата по извършения избор, публичност на експерните мнения на специалисти по градустройство, архитектура и инвестиционно проектиране, които са оценили избрания терен, и детайлен план за изпълнение на следващите стъпки от изграждането, включително механизми за компенсиране на недостатъците и рисковете, които могат да възникнат с този терен.

От Българската педиатрична асоциация също коментираха избора на локация. Можем да се похвалим, че това решение дойде след доста стъпки и становища от наша страна, както и след организираната от нас, съместно с Национална мрежа за децата, Национална гражданска инициатива ЗА истинска детска болница и фондация „За доброто“ пресконференция, на която педиатри и граждани категорично заявихме, че очакваме държавата най-накрая да предприеме необходимите стъпки в тази посока, заявиха от БПА.