В УМБАЛ “Проф. Чирков” имплантираха изкуствено сърце на 35-годишен мъж


Екипът на проф. д-р Димитър Петков от Клиниката по сърдечна хирургия към УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” имплантира успешно изкуствено сърце на 35-годишен мъж с тежко сърдечно заболяване, информираха от болницата.

Пациентът е приет в лечебното заведение, след като е компенсиран до степен на изписване от друга болница. При изследванията, направени в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, се установява, че младият мъж е с диагноза “дилатативна кардиомиопатия”– тежко сърдечно заболяване, при което сърцето губи способността си да се съкращава и увеличава. Нормалната сила за съкращаване на тази възраст е 5,5 и 8,5 литра кръв за минута, а при него степента е в размер на 1,2 литра, поясняват от лечебното заведение.

Ниските нива на циркулация не могат да задоволят нуждите на организма с кръв и кислород и пациентът изпада в тежка сърдечна недостатъчност, от която страдат не само сърцето, но и всички органи и системи – засегнат е черният дроб, има оттоци по краката, белият дроб задържа вода и това води до блокиране на дихателната функция.

Проф. Петков

Най-добрият начин на лечение в случая е да се извърши сърдечна трансплантация, но тъй като донорите са изключително малко и почти липсват, а състоянието на пациента е животозастрашаващо, единствената възможност да му се помогне е имплантирането на изкуствено сърце. 

Медиците от УМБАЛ “Чирков” , под ръководството на проф. Димитър Петков, извършват сложната  интервенция и поставят устройството HeartMate II, реимбурсирано от НЗОК.

Когато сме изчерпали всички възможности с лекарства, донори за сърдечна трансплантация почти няма, а състоянието на пациента е животозастрашаващо, защото във всеки един момент може да получи фатално ритъмно нарушение, единственият начин да му помогнем е имплантирането на изкуствено сърце”, поясни проф. Димитър Петков.

Устройството представлява помпа, която замества функцията на лявата камера на сърцето и подпомага работата на органа. Това дава възможност на пациентите да бъдат стабилизирани, изписани и да дочакат сърдечна трансплантация.

Изкуственото сърце е биологично индеферентен материал, който организмът възприема нормално и не се приемат имуносупресори. Лекарствата, които се предписват са антикулаголанти, посочват от болницата. След като се възстановят от операцията, пациентите могат да водят активен начин на живот, без да извършват тежка физическа натовареност.