Детската болница и моментът държавата да покаже, че я има

Темата за необходимостта от създаване на Национална детска болница отново е във фокуса на обществено внимание, а причината е намерението на частен инвеститор да изгради подобна структура в столицата. Инвестиционното намерение за проекта не по линия на държавата, а на „Търговска лига“, обаче бе посрещнато със сериозни критики oт специалистите по детско здраве. Възражения изказаха и от Българската педиатрична асоциация, които определиха построяването на национална детска болница от частен инвеститор за неприемливо и подчертаха, че това трябва да бъде държавна отговорност и приоритет.

На практика, спорът за това кой трябва да изгради структурата, предлагаща комплексна педиатрична грижа и обединяваща различните звена и специалисти, нужни за това, би бил излишен, ако държавата беше успяла да заеме активна роля по въпроса. Наместо това, до момента виждаме темата за детската болница основно фигурираща в предизборните кампании на политиците, които започнаха да се пишат и преписват прекалено често. Или в контекста на поредната обявена работна среща на поредната работна група с поредния проект, тръгващ отначало или приключващ без резултат.

Въпросът за потрояването на Националната детска болница съществува от години, преминавайки през няколко различни етапа, включително и намеса на прокуратурата, като подробното му описване само по себе си е доказателство за демонстрираната държавна немощ по темата. През 2020 година тогавашният премиер Бойко Борисов заяви публично, че ще бъде построена нова сграда за бъдещата национална детска болница. Над две години след това изказване държавата все още не е избрала дори терен за евентуален строеж на Национална детска болница.

През годините имаше различни идеи за създаването на Национална детска болница, единият от които беше лечебното заведение да се изгради в изоставено скеле на територията на Александровска болница. В средата на 2021 г. от Министерството на регионалното развитие и благоустройство обаче излязоха със становище, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на мястото на незавършения строеж. Впоследствие служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, буквално преди да сдаде поста, предприе административни стъпки за сливането на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ , УМБАЛ “Лозенец” и инвестиционната компания, създадена с цел строеж на новата болница. Процедурата обаче бе спряна от проф. Сербезова, когато тя пое поста начело на МЗ, а малко по-късно Министерството на здравеопазването изпрати на прокуратурата резултатите от проверка в дружеството, създадено с цел изграждане на болницата.

През лятото на тази година екипът на проф. Сербезова обяви, че МЗ извършва предпроектно проучване на пет възможни терена за строителство на детската болница. Според изнесената тогава информация евентуалните терени се намираха в болниците „Лозенец“, “Св. Анна“, Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в ж.к. “Овча купел”, Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя. Очакваше се проучването да приключи до края на юли, а ако никой от разглежданите терени не беше преценен за подходящ, МЗ щеше да търси помощ за избор на нова терен от държавата или столична община.

Преди седмици обаче, в отговор до Medical News, от здравното министерство обясниха, че договорът с фирмата, която трябваше да осъществи предпроектно проучване за подходящо място, е прекратен поради забавяне в изпълнението. “Сключеният договор с „Тераконсулт“ ЕООД за предпроектно проучване на 5 терена за изграждане на Държавна многопрофилна болница за активно лечение на деца е прекратен едностранно от Министерството на здравеопазването, поради забава в изпълнението с повече от 15 дни“, обясниха от ведомството. От там уточниха, че е проведена експертна работна среща и предстои провеждането на нова такава. 

Междувременно, специалисти поискаха публично активна роля на държавата по темата. Прави впечатление, че винаги и всички политици, без значение на „цвят“ и политическа принадлежност, са декларирали, че изграждането на национална детска болница е приоритет, но този приоритет така и не дойде до финал, заяви проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация. “Изграждането на един необмислен проект може да доведе до липса на адекватна грижа за децата години напред. Здравето на децата трябва да се третира като елемент от националната сигурност. Педиатричната мрежа е критична инфраструктура за държавата”, заяви от своя страна д-р Благомир Здравков, директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“.

Веднага след нея служебният екип на Министерството на здравеопазването обяви, че застава твърдо зад строителството на сграден фонд и модерна инфраструктура за дейността на Държавна многопрофилна болница за активно лечение на деца. От там допълниха, че тази седмица ще има среща с участието на специалисти и представители на неправителствени организации. „Целта на стартирането на тези разговори е да се обсъдят стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да може проектът да бъде реализиран реално, след дългите години на отлагане, и то в максимално кратък срок“, обясниха от МЗ.

Дали ще има реално развитие по темата за детската болница, чий приоритет ще бъде тя и дали изобщо ще бъде такъв, ще разберем съвсем скоро. Докато очакваме отговорите обаче, едно е сигурно – държавата, ако я има, трябва да предприеме реални действия със заложени срокове по отношение на изграждането на Национална педиатрична болница или публично да обяви, че се отказва от ангажимента си по отношение на комплексното детско здравеопазване, позволявайки среда за всички възможни рискове, за които предупреждават специалистите.

Полина Тодорова

Прочетете още по темата