Продължава разследването за съмнения за незаконни трансплантации в България

Продължава разследването, свързано със съмнения за извършване на незаконни трансплантации в България, в което бе замесена УМБАЛ „Лозенец“. Това става ясно от отговор на Софийска градска прокуратура, изпратен до Medical News.

Припомняме, през пролетта на миналата година д-р Стойчо Кацаров, в качеството му на служебен здравен министър, oбяви, че от 2019 г. до 2021 г. в болницата са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори. Според действащото законодателство у нас, за да е възможно това, реципиентът и донорът трябва да са в роднинска връзка. Тогава Кацаров посочи, че тези хора не са роднини помежду си и даде пример с лица, родом от страни като Израел, Япония и други, които са вписвани като роднини. „Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си“, oбясни той.

От документи на Изпълнителна агенция Медицински надзор, които администрира трансплантационния процес у нас и с които Medical News се запозна, ставаше ясно, че действително хора, които са например от Израел и Украйна, са вписвани като племенник и чичо. Аналогичен е случаят с хора от Индия и Украйна, Япония и Молдова.

Изнесените тогава данни бяха и мотив на МЗ за отстраняването на дългогодишния директор на УМБАЛ проф. Любомир Спасов, който в момента е сред кандидатите за директор на лечебното заведение на обявения от ведомството конкурс.

На пресконференцията на МЗ бе посочено и че лице от висшия държавен апарат, нуждаещо се от трансплантация, е вписано на по-предна позиция като чакащ и е получил орган, „изпреварвайки“ така други трима тежко болни пациенти. По думите на Кацаров включването на чиновника на по-предната позиция е станало след „телефонно обаждане“, а въпросът от кого е било то, здравният министър насочи към предшественика си Костадин Ангелов. Самият Ангелов коментира казуса с думите, че е информирал институциите. Моята позиция съм я изразил, като съм информирал компетентните институции навреме. Да се коментира, че държавата не си е свършила работата, категорично не отговоря на истината. Държавата си е свършила работата, органите са информирани. Когато се прави някакво разследване, аз за първи път чувам то да се оповестява публично. Не е работа да се оповестяват данни в хода на едно извършване на разследване“, заяви проф. Ангелов, цитиран от БГНЕС.

Година и половина след изнасянето на тези данни, разследването все още е в ход, като се разпрострира в няколко държави.

По делото се провежда активно и мащабно разследване, посочват от прокуратурата за медията ни. Като част от него са разпитвани свидели от няколко държави, както и са изискани молби за правна помощ от Израел, Молдова и други държави. „В хода на разследването са установени и разпитани множество лица в качеството на свидетели – български, украински и израелски граждани“, уточняват от СГП.

Към момента няма повдигнати обвинения, допълват от прокуратурата. „Изискани и приложени са множество документи и са извършени множество други действия по събиране и проверка на доказателства.  Сред приложените документи са изисканите от МБАЛ „Лозенец“ и ИА “Медицински надзор“ документи, отнасящи се до извършените трансплантации“, поясняват от там.

Темата влезе отново във фокуса на общественото внимание у нас преди месеци, когато разследване на “Йомиури Шинбун”, един от водещите вестници на Япония, излезе с пулбикация, че през април 2021 г. двама японци са получили трансплантация на бъбрек в болница в България, уредена от турчин. Операциите са преминали успешно, но той спрял да посредничи, след като българските власти започнали разследване по подозрение за нелегални трансплантации от живи донори, извършени в страната през 2019 – 2021 г.”, се твърди в нея.

Полина Тодорова