Д-р Славяна Ушева от ИСУЛ отличена от БЛС в категория “Ти си нашето бъдеще”

Д-р Славяна Ушева от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ бе наградена в категория „Ти си нашето бъдеще“. Отличията се връчват всяка година от Български лекарски съюз в деня на Българския лекар – 19 октомври.

Д-р Ушева е част от екипа на доц. Теофил Седлоев, който единствен в България провежда интраоперативно облъчване при ранен карцином на гърдата (ИОРТ), с което дава възможност на стотици жени да запазят гърдата си и да получат шанс за дефинитивно излекуване.

Резултатите от центъра за комплексно лечение на рак на гърдата в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ бяха представени тази година от д-р Ушева по време на Международна научна конференция ILEXIUM (International Low Energy X-ray IORT User Meeting), в която се включиха повече от 23 държави с над 100 участника, сред които водещи международни експерти в сферата на ИОРТ. На него българският хирург беше единственият представител за Югоизточна Европа, отбелязват от ИСУЛ.

Д-р Славяна Ушева е асистент в Катедра по Гастроентерология към МФ- МУ-София, Клиника по хирургия, УМБАЛ ”Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е завършила Националната природоматематическа гимназия в София. През 2020 г. придобива научна и образователна степен „Доктор“ след успешно защитен дисертационен труд на тема: „Прогностично влияние на мултифокалността и мултицентричността при карцином на млечната жлеза“. Година по-късно придобива специалност „Обща Хирургия“ след успешно положен държавен изпит за специалност.

Д-р Ушева има множество специализации във водещи клиники в Германия (Берлин, Мююнхен, Бон). Много се гордее със специализацията си във Франция при д-р Дарина Кръстинова – светило в реконструктивната и възстановителна хирургия, която е била нейна дългогодишна мечта. Въпреки че на няколко пъти е получавала покана да остане да се развива в чужбина, тя неизменно се връща с придобитите опит и знания в България, което я прави един от най-достойните кандидати за титлата „Ти си нашето бъдеще“, посочват от болницата.