Специалисти: Държавата, а не частен инвеститор, трябва да застане зад изграждането на Национална детска болница

Изграждането на Национална детска болница трябва да е държавен приоритет. Около това мнение категорично се обединиха лекари и представители на различни граждански организации. На пресконференция в БТА те коментираха както намерението на частен инвеститор да изгради национална детска болница, така и необходимостта от създаването на подобна структура – проблем, който години наред не намира своето институционално решение. Конкретният повод за пресконференцията е намерението на „Търговска лига“ да изгради часна структура с педиатричен профил в София.

„Педиатричната грижа е особено голяма болка за нас педиатрите, защото ние сме най-наясно с това какво ни липсва, какво недостига, какво ни пречи и какво бихме желали да постигнем и какви са средствата за това. Заявявали сме това многократно чрез различни инициативи и становища. Прави впечатление, че винаги и всички политици, без значение на „цвят“ и политическа принадлежност, са декларирали, че изграждането на национална детска болница е приоритет, но този приоритет така и не дойде до финал“, заяви проф. Иван Литвиненко, председател на Българската педиатрична асоциация. „Проблемът с Национална педиатрична болница наболя особено много“, категоричен бе той, допълвайки, че в основната й трябва да е комплексната грижа за пациента.

Той посочи, че това, което липсва в педиатричната грижа в момента, е нейната цялост. „Нас не ни интересува сградата, важното е да има съвкупност от екипи и то не с подготовка от три години. Ние имаме достатъчно добри звена, но те не са в една територия“, каза той, посочвайки, че е нужно да има цялостна политика по темата за изграждането на национална детска болница, която да е обвързана с воля, а не по заобиколни пътища.

Председателят на БПА определи като заплаха предложението частен собственик да строи детска болница с обем 400 легла. „Ние нямаме против частната инициатива. Такава болница обаче не може да се напълни със съдържание, със специалисти. Те ще създадат една структура, ще налеят едни пари, ще дръпнат колеги с обещание за високо заплащане, но ще започнат икономии за сметка на обслужването на пациентите, прогнозира проф. Литвиненко. Според него подобна болница няма да може да подсигури нито най-добрата апаратура, нито най-добрите медикаменти. По думите му, ако инвеститорът има други намерения, то тогава тази инвестиция се свежда до обикновена болница, от каквато София обаче няма необходимост. 

“Изграждането на един необмислен проект може да доведе до липса на адекватна грижа за децата години напред. Здравето на децата трябва да се третира като елемент от националната сигурност. Педиатричната мрежа е критична инфраструктура за държавата”, заяви д-р Благомир Здравков, директор на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“.

Той допълни, че частните болници не изграждат кадри, а изтеглят такива на пазарен принцип от вече съществуващи структури. Това, по думите му, би създало риск от създаване на непълни екипи в новата болница, както и от лишаване от специалисти в държавните структури. Тогава си задаваме въпроса дали ще има равнопоставен достъп за тези родители, които не са достатъчно състоятелни. В момента най-скъпата педиатрична дейност се осъществява в държавните болници. Най-тежките случаи се насочват към държавните болници, най-скъпите процедури се изпълняват в държавните болници, отбеляза д-р Здравков. От предстоящите решения на политиците зависи как изобщо детското здравеопазване ще се развива занапред, коментира той.

Проф. Анна Кънева от Национална кардиологична болница припомни, че мечтата за създаване на Национална детска болница е от 1979 година, откогато е направена първата копка. „От тогава е мечтата да се създаде един интердисциплинарен екип, който на високо ниво и с висок професионализъм да обгрижва децата в България“, каза тя. Проф. Кънева обясни, че в спектъра на детската кардиология се обхващат новородени с критично тегло от един килограм до пациенти, които вече са навършили пълнолетие. “Това е една инвестиция, която според мен не може да покрие частна болница. Това е инвестиция само в ръцете на държавата”, каза тя. Според нея частната детска болница би „обрала каймака“ и ще „обезглави“ останалите детски структури.

„Ние настояваме държавата да носи ясна отговорност заедно с изпълнителната власт за изграждането на национална детска болница, но с конкретни срокове и граници. Поведението на държавата ни кара да се съмняваме, че ако тя прехвърли отговорността за това на друг субект, това може да доведе до катастрофа в сферата на детското здравеопазване“, заяви Надежда Рангелова-Бояджиева от фондация „За доброто“.

Надежда Цекулова от Инициатива за изграждане на национална детска болница коментира, че десетилетия наред има неглижиране и недостатъчно финансиране на педиатричната специалност от страна на държавата. Тя цитира анализ на Министерството на здравеопазването, според който използваемостта на педиатричните легла в София е 64%. Броят на педиатрите в София е 148 .“Няма как в София да отвори болница с 400 легла с 29 специалности, която да обслужва предимно детско и майчино здраве, без да „отреже главата“ на останалите детски структури в града“, коментира Цекулова.

Тя се спря и на бизнесплана на частния инвеститор, посочвайки, че той е декларирал, че болницата ще е готова през 2023 година, като тогава ще има 41 милиона лева приходи и същата сума за разходи. „Тоест, няма да има печалба. През 2026 година болницата ще има 43,5 млн. лв. приходи и 43,1 млн. лв. разходи. Така, тази инвестиция за десетки, а може би за милиони левове, на третата година, ще има 400 000 лв. печалба. Аз в този бизнес план не вярвам“, коментира Цекулова. 

След днешната пресконференция от МЗ съобщиха, че служебният екип на Министерството на здравеопазването застава твърдо зад строителство на сграден фонд и модерна инфраструктура за дейността на Държавна многопрофилна болница за активно лечение на деца. За утре, 19.10.2022 г., е планирана и среща между министрите на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството, с цел ускоряване на процеса по одобрението на подходящия терен. В началото на следващата седмица в Министерството на здравеопазването ще се събере и екип, в който освен министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и ресорните заместник-министри, ще бъдат поканени да се включат и директорът на СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев” д-р Благомир Здравков, проф. Иван Литвиненко, както и представители на неправителствени организации. Целта на стартирането на тези разговори е да се обсъдят стъпките, които трябва да бъдат предприети, за да може проектът да бъде реализиран реално, след дългите години на отлагане, и то в максимално кратък срок, посочват от МЗ.

Полина Тодорова