Д-р Маджаров: Продължаващото медицинско обучение трябва да е задължително

Продължаващото медицинско обучение трябва да е задължително и БЛС настоява от години за законови промени в тази насока. Това мнение защити председателят на БЛС д-р Иван Маджаров по време на конференцията „Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика”, която се провежда в Сандански. Коментатър на председателя на съсловната организация бе в контекста на нуждата от допълнителна квалификация и опресняване на знанията на лекарите като превенция за допускане на грешки.

Кой в тази държава направи да е необходимо да има Продължаващо медицинско обучение, попита той.

По думите на д-р Маджаров приблизително една трета от лекарите посещават курсове за ПМО. “Никой не ходи на опреснителни курсове“, заяви той, посочвайки, че БЛС е изпълнил своите ангажименти по отношение на възможностите за надграждане на знанията на съсловието, но липсата на задължителен елемент в тази насока е причина те да не са често търсени. „Ние изпълняваме своите ангажименти. Колегите, които желаят, се усъвършенстват, получават кредити. Те се водят електронно, не са фалшиви, но никой не им ги изисква за нищо в тази държава“, заяви д-р Маджаров.

Той посочи, че неколкоратно е настоявал за законови промени, чрез които продължаващото медицинско обучение да бъде задължително. Въпросът е бил поставен и по време на срещи с представители на политическите сили като част от предизборните им кампании, но е получаван само уклончив отговор в тази насока. Използвам тази трибуна като апел към всички, които могат да влияят, заяви председателят на БЛС.

Не може да продължава така – лекари, които не надграждат своето образование, не поддържат своята квалификация, не могат да лекуват български граждани, защото дори и да напишем правила, те ще ги научат за първи път в съда, заяви д-р Маджаров.

Припомняме, Medical News е партньор на БЛС в посока електронното продължаващо медицинско обучение (е-ПМО).

Полина Тодорова