Експлоатация и робски труд за лекари от Третия свят във Великобритания

Разследване на BBC разкрива случаи на експлоатация на чуждестранни лекари във Великобритания, които според медиците излагат на риск здравето на пациентите.

Лекари от най-бедните страни в света като Нигерия, наемани да работят в болници в Обединеното кралство, споделят, че свръхнатоварването, на което са подложени, крие опасност за болните. Според разследването чуждестранни медици са наемани от британска здравна компания, след което са започвали работа в частни болници при условия, които не са разрешени от Националната здравна служба на страната (NHS).

BBC разговаря с няколко чуждестранни медици, сред които млад нигерийски лекар, който е работил в частната болница Nuffield Health Leeds през 2021 г. Августин Еневечи твърди, че работното му време е било екстремно – бил е дежурен буквално 24 часа в денонощието в продължение на една седмица и не е могъл да напусне територията на болницата. Медикът описва работата си като „затвор“, от който не може да излезе. „Знаех, че работата при толкова умора излага както пациентите на риск, така и мен самият, защото можех да стана обект на съдебни спорове“, казва той, споделяйки, че се е чувствал безсилен и безпомощен.

Британската медицинска асоциация (BMA) описа ситуацията като „шокираща“ и коментира, че секторът трябва да бъде приведен в съответствие с работните практики на NHS.

От компанията оспорват тези твърдения и посочват, че на лекарите са били предлагани редовни почивки, почивка между смените и възможност за размяна на дежурства. От там описват „здравето и благосъстоянието на пациентите и членовете на болничния екип“ като свой приориетет.

Августин споделя, че не е обърнал достатъчно внимание на договора си с NES – грешка, която не му позволява да се ползва от законодателството, което защитава работниците в Обединеното кралство от прекомерно работно време, както и от Директивата за работното време, отбелязва BBC. Случаят на младия лекар от Нигерия съвсем не е единствен.

Негов колега – д-р Феми Джонсън, който е започнал работа също в британска частна болница, споделя, че от него се е очаквало да работи по 14 до 16 часа на ден и след това да бъде на повикване през нощта. Бях на ръба, уморен, имах нужда от сън. Не бе възможно да правя това всеки ден в продължение на седем дни“, разказва той. Оказва се обаче, ако не се яви на дежурство, защото е твърде изтощен, за да работи, NES имат право да удържат пари от заплатата му. Компанията твърди, че това е за покриване на разходите за намиране на заместващ лекар, но Феми изтъква, че това поставя лекарите от NES пред ужасна дилема.

Според допитване сред близо 200 медицински служители във Великобритания с произход от бедни и развиващи се държави – предимно Африка и Нигерия, предоставено от BMA, става ясно, че голяма част от тях се оплакват от прекомерно работно време и несправедливи удръжки от заплатите.

Д-р Джени Вон от Британската медицинска асоциация потвърждава, че е получила много оплаквания от медицински служители за подобни злоупотреби с труда им. Тя обяснява, че здравната система на Обединеното кралство се е развила на две нива – едното за лекари от от британската здравна система (NHS), а другото за международни служители, работещи в частния сектор. Лекарите от NHS могат да работят само до 48 часа, а ако поискат, до 72 часа седмично. „Никой лекар в NHS не прави повече от четири последователни нощи на работа, защото знаем, че това не е безопасно“, казва д-р Вон. Тя коментира и разследването с медиците от Нигерия: „Това е работа от робски тип с излишни часове – практика, която смятахме, че е изчезнала преди 30 години“. По думите й подобни практики не са приемливи нито за пациентите от гледна точка на тяхната безопасност, нито за лекарите.

От BMA oпределиха ситуцията като „позор за британската медицина“.

От години Световната здравна организация (СЗО) се обявява срещу „активното набиране“ на лекари и медицински сестри от развиващите се страни с остър недостиг на медицински персонал. СЗО е съставила списък от 47 такива държави – повечето от които в Африка. Правителството на Обединеното кралство е включило този „червен“ списък в собствения си кодекс на труда, което прави Нигерия забранена дестинация за британските медицински специалисти, но реалността очевидно е друга.

Снимка: BBC

Проверка на журналисти от медията в зала за изпити в Лагос – най-големият град в Нигерия, „намира“ стотици лекари, редящи се на опашка, за да се явят на т. нар. тест на Съвета за професионални и езикови оценки – или PLAB 1. Изпитът се определя от Генералния медицински съвет в Лондон и е първата стъпка от изискваните от британските медицински власти документи за получаване на лиценз за работа в Обединеното кралство.

Лекарите от Лагос споделят, че са привлечени от по-високите заплати и по-добрите условия на труд във Великобритания. Процесът е наблюдаван от служители на Британския съвет – организация, спонсорирана от Министерството на външните работи, отбелязва BBC. Oт там предлагат изпитите и в няколко други страни от “червения” за медици списък – Гана, Судан, Пакистан и Бангладеш. На този фон британските институции отричат, че участват в „активно набиране на персонал“ с обяснението, че просто помагат да се предостави услуга за лекари, които искат да дойдат в Обединеното кралство по независим начин.