Държавата все още търси терен за Национална детска болница

Държавата все още не е избрала терен, на който да бъде изградена Националната детска болница. Договорът с фирмата, която трябваше да осъществи предпроектно проучване за подходящо място, е прекратен поради забавяне в изпълнението, става ясно от официален отговор на Министерството на здравеопазването до Medical News. На този фон частният интерес към изграждането на подобна структура се засилва.

“Сключеният договор с „Тераконсулт“ ЕООД за предпроектно проучване на 5 терена за изграждане на Държавна многопрофилна болница за активно лечение на деца е прекратен едностранно от Министерството на здравеопазването, поради забава в изпълнението с повече от 15 дни“, обясниха от ведомството. От там уточняват, че е проведена експертна работна среща и предстои провеждането на нова такава. Основната ѝ задача, отбелязват от МЗ, е бързото определяне на подходящ терен, съгласно градоустройствените норми, за строителството на Държавна многопрофилна болница за активно лечение на деца. Разглеждат се различни варианти за ситуиране на сградата, като ще бъде избран най-подходящият от гледна точка на комуникация и лесен достъп, посочват от МЗ.

Припомняме, през юли вече бившият ръководен екип на министерството на здравеопазването в лицето на проф. Асена Сербезова обяви, че МЗ извършва предпроектно проучване на пет възможни терена за строителство на детската болница. Те се намират в болниците „Лозенец“, “Св. Анна“, Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация в ж.к. “Овча купел”, Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя. Очакваше се проучването да приключи до края на юли. Ако никой от разглежданите терени не беше преценен за подходящ, Министерството на здравеопазването щеше да търси помощ за избор на нова терен от държавата или столична община, разясни тогава доц. Васил Пандов, началникът на кабинета на здравния министър доц. Васил Пандов.

Създаването на Национална детска болница, която да обедини всички нужни медицински педиатрични звена на едно място, е нерешен от години въпрос и изглежда скоро няма да получи бързо развитие, поне на държавно ниво.

В различни периоди имаше и различни идеи за неговото реализиране, единият от които беше лечебното заведение да се изгради в изоставено скеле на територията на Александровска болница. В средата на миналата година от Министерството на регионалното развитие и благоустройство обаче излязоха със становище, че е недопустимо изработването на Подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на мястото на незавършения строеж. Впоследствие служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, буквално преди да сдаде поста, предприе административни стъпки за сливането на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ , УМБАЛ “Лозенец” и инвестиционната компания, създадена с цел строеж на новата болница. Процедурата обаче бе спряна от проф. Сербезова, когато тя пое поста начело на МЗ и впоследствие започна проучване за избор на нов терен. Все още обаче, както стана ясно, такъв не е избран.

Казусът с изграждането на Национална детска болница не се размина и със съмнения за незаконни процедури.

Със случая през пролетта се ангажира главна дирекция „Национална полиция, откъдето обявиха, че има данни за евентуално извършено престъпление по проекта за изграждане на Национална детска болница. В периода, който е обект на проверка, министри на здравеопазването са били Кирил Ананиев и проф. Костадин Ангелов. Тя е започнала на 16 декември 2021 година, след като полицията се е самосезирала по излъчен репортаж в медиите. Тогава бившият здравен министър д-р Стойчо Кацаров обяви, че дружеството, отговорно за възлагане на строителството на Националната детска болница – „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД е превело авансово близо 10 милиона лева, срещу които обаче няма документ че е извършена каквато и да е дейност.

През юни МЗ обяви съществени пропуски в работа на дружеството в периода 8.09.2020 г.- 31.01.2022 г. и изпрати резултата от проверката на прокуратурата. От нея стана ясно и че от създаването на  дружеството до 31.12.2021 г.  изразходваните средства, които не са пряко свързани с изграждане/реконструиране на детската болница, са в размер на 415 хил. лв. Тъй като дружеството няма приходи, разходите представляват загуба и се приспадат от записания капитал в размер на 100 млн. лв., като към 31.12.2021 г. собственият капитал вече е в размер на 99 588 000 лв., обясниха от МЗ.

Докато държавата все още проучва евентуални терени за създаването на Национална детска болница и разследва дали има извършени нарушения през годините опити за стартирането на проекта, частен инвеститор изяви желание да изгради подобна структура.

Инвестиционно намерение да строи национална детска болница дойде от “Търговска лига”, откъдето планират изграждане на „болница за българските деца с 28  високотехнологични клиники и отделения”. „Проектът предвижда изграждане на напълно нова многоетажна сграда в обособен парцел, проектирана специално и единствено с тази цел и функция – да обслужва само детската болница. “Мама и Аз” в София ще приема и лекува,  разбира се, деца и подрастващи от цялата страна, особено по-тежки случаи, за които не може да бъде намерена адекватна експертна помощ на регионално ниво“, твърди инвеститорът.

Според представители на сектора обаче държавата, а не частен инвеститор, трябва да изгради бъдещата Национална детска болница. В официално становище по въпроса от Българската педиатрична асоциация заявиха, че България се нуждае от многопрофилна университетска детска болница, която да осигурява цялостна, комплексна, съвременна и пълноценна грижа за децата, но подчертаха, че построяването й от частен инвеститор е неприемливо. „Това трябва да бъде държавна отговорност и приоритет. Смятаме, че задължение на държавата е да осигури възможно най-високия достижим стандарт на здравни грижи за деца и никое дете да не бъде лишено от достъп до тях“, смятат от БПА.

Полина Тодорова