Проф. Анна Кънева: Операцията на 32-дневното бебе бе “ювелирна” и в пълен синхрон на екипа

Наскоро екип на Националната кардиологична болница спаси 32-дневно бебе с вродена сърдечна малформация, поставяйки му стент. За този случай и проблемите в детската кардиология в България разговаряме с началника на Отделението по детска кардиология в НКБ проф. Анна Кънева. Тя е водещ специалист в неинвазивната и инвазивна диагностика на сърдечно-съдовите заболявания при деца и възрастни с вродени сърдечни малформации, както и при бременни за откриване на ВСМ на плода.

Проф. Кънева, наскоро стана ясно, че мултидисциплинарен екип на Националната кардиологична болница е извършил интервенционална процедура за поставяне на стент в аортата на бебе на 32 дни с вродена сърдечна малформация. Какво беше състоянието на детето при постъпването при вас?

Знаем за това дете от първите дни след неговото раждане, защото колегите от болница „Надежда“, където то се роди, и наш колега, който ги консултира там, бяха поставили правилната диагноза. Бебето има стеснение на аортата, което се намира след излизането на съдовете за главата и горните крайници. Изчакахме около месец състоянието да се стабилизира и то да порасне малко. В крайна сметка това не се случи и то постъпи при нас в стабилно състояние, изключително малко – теглото му бе един килограм и 20 грама. Детето бе с високостепенна коарктация на аортата, с повишено кръвно налягане на горните крайници и с данни за нарушена бъбречна функция следствие на недостатъчно доброто кръвоснабдяване на долната половина на тялото.

Какви стъпки решихте да предприемете в тази ситуация?

По принцип този тип вродена сърдечна малформация, в периода на новороденото и ранната кърмаческа възраст, се лекуват по оперативен начин. При това дете обаче една сърдечна операция с отваряне на гръдния кош и изрязване на стеснения участък криеха излючително големи рискове, включително за живота му. Стъпките, които предприехме, бяха няколко – първо с помощта на компютърна томография изобразихме прецизно анатомията на дефекта. След това направихме един разширен медицински консилиум, в който включихме детски кардиолози, сърдечни хирурзи, колегите, детски кардиолози, които работят в детско кардиологично интензивно отделение, за да решим кое ще е най-безопасното и за момента ефективно лечение. Преценихме, че независимо от рисковете при една интервенционална манипулация, тя е неоперативна и е с по-малък риск от отворената сърдечна хирургия. Интервенцията беше изключително добре и прецизно планирана – ние отидохме подготвени за това какво ще намерим, знаехме какво и как да го направим, а колегите сърдечни хирурзи ни осигуриха добър съдов достъп.

Колко време продължи самата манипулация?

При такъв тип интервенции се отчитат две времена – едното е времето от влизането в залата до излизането, то беше около 60-70 минути. По-важното е обаче рентгеновото време – тоест, времето, през което детето е облъчено с рентгенови лъчи. Това облъчване беше изключително кратко – около пет минути, през които успяхме да поставим стента в аортата на място и да преодолеем стеснението. Бих казала, че това беше една ювелирно изпълнена интервенционална процедура на новородено, много добре планирана, много добре разчетена и при пълен синхрон на екипа. След процедурата детето бе поверено на грижите на колегите от детското интензивно кардиологично отделение. Целият екип на детската кардиология участват по някакъв начин в обгрижването на това бебе.

Кога ще може бебето да се подложи и на нужната последваща сърдечна операция?

Отговорът зависи от голяма степен от това как се развива детето. Стентът, който сме сложили, може да остане и няколко месеца. Това, което искаме, е детето да се развива добре, да започне да наддава и когато стане 3,5-4 килограма, тогава извършването на сърдечна операция ще бъде по-безопасно.

Колко са тези случаи на година?

Коарктация на аортата е една от сравнително честите вродени сърдечни малформации. Спектърът е доста голям, включително и времето за изява. Една част от тези деца се изявяват в периода на новородено като критична вродена сърдечна малаформация, при която се налага да се направи някаква оперативна корекция още в този период. При част от децата това стеснение на аортата остава неразпознато в ранната детската възраст, то се изявява заради повишеното кръвно налягане на ръцете в по-късна възраст. Но толкова недоносено дете, толкова незряло дете с тегло един килограм – това е реално вторият случай, който попада в нашата клиника и при който се прави такава процедура.

Проф. Кънева, припознава ли държавата детската кардиология и изобщо детското здраве като приоритет в политиките си в здравния сектор?

Цялото детско здравеопазване като че ли губи в състезанието с другите специалности. Вероятно нямаме активно „лоби“ или има други причини.

По отношение на детската кардиология в държавата се правят усилия за нашата структура, която е уникална за страната. Преди няколко години бе завършен основен ремонт на отделението по детска кардиология, тази година бяха увеличени цените на някои пътеки в сферата на детската кардиология и кардиохирургия. Разбира се, има още много, което желаем. Това, към което се стремим сега, е разрешение от НЗОК кърмачетата до 6 или до 9-месечна възраст да получат един задължителен ехокардиографски преглед, тоест всяко новородено да бъде прегледано от детски кардиолог и да бъде направена ехокардиография. Това ще позволи откриване на една част от вродените сърдечни малформации, които остават неразпознати и при които диагнозата се забавя и второ – ще позволи по-прецизно поведение при пациентите с вроден сърдечен дефект, защото има някои кардиопатии, при които забавянето впоследствие може да е фатално.

Разполага ли НКБ с достатъчно лекари и медицински сестри?

За структурата, която аз ръководя, мога да кажа, че проблем с лекарите нямаме, защото в последните години имаше смяна на поколенията. При нас дойдоха и се реализират много млади, амбициозни, можещи колеги, на които ние от по-старото поколение предаваме опита и можем да оставим структурата в сигурни ръце. По отношение на лекарския състав имаме проблеми с осигуряване на анестезиолози, които да обгрижват децата със сърдечни заболявания. Няма голям интерес – изобщо в цялата страна анестезиолозите са малко.

Основният проблем в Националната кардиологична болница и в частност структурите, които обгрижват деца – отделението по детска кардиология и детското кардиологично интензивно отделение, е критичният минимум в броя на специалистите по здравни грижи, на медицинските сестри, които се грижат за децата. Намалили сме до голяма степен обема на работата си, защото поради липсата на сестри не може да се реализира обемът дейност, който е необходим за България. Това ни е голяма болка. Няма интерес към тази патология, няма интерес към децата, няма интерес към работа в държавна болница. Ръководството на болницата полага усилия, но засега поне по отношение на детската кардиология няма успех.

Това означава ли, че има листа на чакащи за сърдечна операция деца?

Да, има листа за чакащи за операция деца, която расте непрекъснато. В момента над 120 деца чакат, за да бъдат включени в оперативна програма. Седмично може да се оперират максимум от три до четири деца, а ако постъпи дете с много сериозно заболяване и което трябва продължително време да остане в детското кардиологично отделение, тогава работата се намалява. Работи се вместо на осем на четири легла. Ние просто се движим в един омагьосан кръг. На здравеопазването се обръща внимание, предимно в предизборна ситуация, особено на детското – тогава всеки обещава, но истината е някъде другаде. Създаването на специалисти по здравни грижи общ профил, премахването на детския профил „обезлюди“ детските отделения. Факт е, че медицинските сестри предпочитат по-леки отделения, не им се работи,в структури, в които могат да се случат и много хубави неща, но за съжаление понякога и много тежки. Ние сме и губили деца, а това е огромно психическо натоварване.

Но, след този спасен детски живот, да завършим разговора си позитивно…

Все пак днес говорим за доброто и за успехите, които постига този уникален за страната екип. Радвам се, че работя в него и предавам знанията и уменията са на младите колеги.

Полина Тодорова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email