Ново проучване за последствията от COVID върху мозъка

Хората, които са имали COVID-19, са изложени на по-висок риск от развитие на множество мозъчни проблеми, година след прекарване на инфекцията, в сравнение с тези, които никога не са били заразени с коронавирус. Това сочат резултатите от едногодишно проучване, публикувано в Nature Medicine на изследователи от Медицинския факултет на Вашингтонския университет в Сейнт Луис и системата за здравеопазване по въпросите на ветераните в Сейнт Луис.

Сред мозъчните усложнения, следствие на COVID, са инсулти, когнитивни проблеми и проблеми с паметта, депресия, тревожност и мигренозни главоболия и други. Наблюдават се и нарушения на движението като тремори и неволни мускулни контракции, епилептични припадъци, аномалии на слуха и зрението и затруднения в равновесието и координацията, както и други симптоми, подобни на тези, които се наблюдават при болестта на Паркинсон. Тежки неврологични усложнения могат да бъдат и развитие на Синдром на Гилен-Баре.

„Нашето проучване предоставя цялостна оценка на дългосрочните неврологични последици от COVID-19“, посочи главният автор на изследването Зияд Ал-Али, доктор по медицина и клиничен епидемиолог във Вашингтонския университет. „Минали проучвания са изследвали по-тесен набор от неврологични резултати, най-вече при хоспитализирани пациенти. Ние оценихме 44 мозъчни и други неврологични разстройства сред нехоспитализирани и хоспитализирани пациенти, включително и пациенти, приети в интензивното отделение. Резултатите показват опустошителните дългосрочни ефекти от COVID-19, които са част от дългия COVID“, обясни той, коментирайки, че това е доказателство, че вирусът невинаги е толкова лек, колкото си мислят някои хора.

По думите му като цяло COVID-19 е причина за повече от 40 милиона нови случая на неврологични разстройства по света. Той отбеляза, че освен наличието на COVID инфекция, специфичните рискови фактори за развитие на дългосрочни неврологични проблеми са оскъдни. „Виждаме мозъчни проблеми при здрави преди заразяването с инфекцията хора, както и при такива, които са прекарали вируса леко“, каза Ал-Али. „Няма значение дали сте млад или стар, жена или мъж или каква раса сте. Няма значение дали сте пушили или не, или дали сте имали други нездравословни навици“, посочи той.

Малка част от включените в проучването лица са били ваксинирани срещу COVID-19, тъй като ваксините все още не са били широко достъпни към периода на изследването, реализирано от март 2020 г. до началото на януари 2021 г. Също така, данните предхождат възникването на делта, омикрон и други варианти на COVID, отбелязва изданието medicine.wustl.edu.

Прочетете още по темата