„Не се оплитай – питай“ – мото на Световния ден за борба с лимфома

На днешния 15 септември се отбелязва Световният ден за повишаване на осведомеността за лимфома. World Lymphoma Awareness Day – WLAD е предназначен да разшири знанието по отношение на лимфома – все по-често срещана форма на рак.

Темата на WLAD22 и тази година е „Не Можем да Чакаме“ – смел и мотивиращ призив, който стъпва върху прехвърляне на водещата роля на пациентите и необходимостта от самозастъпничество, посочват от Българското Сдружение Лимфом.

От там вече 16 години оказват помощ и подкрепа на пациентите с лимфоми и левкемии, правейки ги така част от световната общност на пациентите с тези заболявания.

Тази година за всички пациенти и техните близки от сдружението организират събитие под надслов „Не се оплитай – питай“.
„След няколко години пауза поради пандемията, възобновяваме срещите на живо между пациентите, техните близки и специалистите“, заяви пред Medical News председателят на Българското сдружение Лимфом Пиринка Петрова. Фокус на двудневната среща ще е качеството на живот на пациентите с лимфом, като са планирани срещи със специалисти по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика, хематолози и други. „Тези срещи позволяват едно неформално общуване между пациент и лекар, споделяне и задаване на различни въпроси, които притесняват и вълнуват хората с подобни диагнози. Затова и мотото тази година е – „Не се оплитай – питай“, посочи Петрова.

Тя отправи и послание към пациентите с лимфом по повод днешния ден.
„Пациентите с лимфом трябва да държат на качеството си на живот. Да питат, да задават въпроси, да знаят правата си, да търсят среща с психолог, с рехалибиратор. Диагнозата не означава, че за тях светът свършва. Това е само изпитание по пътя“, заяви Петрова. „Пациентът не е обект, той е субект, той трябва да живее качествено, защото това е ключово за битката с болестта“, подчерта Петрова.

Тя припомни и съществуващия Български регистър за потенциални донори на стволови клетки към Александровска болница, който е част от световния регистър BMDW (Bone Мarrow Donors Worldwide). Включените в него могат да помогнат не само на пациенти със злокачествени заболявяния като Ходжикинов и Неходжкинов лимфом и левкемии, но и също при първични имунни дефицити, автоимунни генетични заболявания и други. Около 70% от пациентите нямат подходящ родствен донор и тяхното излекуване зависи от намирането на подходящ донор в регистъра, а понякога дори при регистър с хиляди донори, намирането на съвместим такъв е трудно. Всяко участие в регистъра дава надежда за някой пациент.

Припомняме, че на сайта на сдружението има възможност за регистрация за донорство на стволови клетки.

Полина Тодорова