По-кратка карантина при COVID и без изолация за ваксинирани лица с условие

Промени, свързани със сроковете на карантина на болни от COVID, както и техните контактни лица, обяви Министерството на здравеопазването. Съгласно заповед на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев срокът на задължителна изолация в домашни условия или в лечебно заведение за болнична помощ на лицата, болни от и заразоносители на COVID-19, ще е 7-дневен.

5-дневен ще е срокът на задължителната карантина на всички близки контактни на лица болни от и заразоносители на COVID-19.

Отпада и задължителна карантина за ваксинираните контактни лица на карантинирани, ако са изминали 90 дни от датата на поставяне на последната доза. Това предвиждат проектопромени в Наредбата за условията и реда за провеждане на диагностика, профилактика и контрол на COVID-19, публикувани за обществено обсъждане от МЗ.

Ваксините срещу COVID-19 доказаха, че са високо ефективни срещу предпазване от тежко протичане на заболяването, необходимост от болнично лечение и смърт, посочват в мотивите си от ведомството.

От там допълват, че относителният дял на лицата, нуждаещи се от болнично лечение, включително интензивни грижи, както и на починали от коронавирусна инфекция е значително по-висок при неваксинирани спрямо ваксинирани. За България, от началото на 2021 г. до днес 90,76% от лицата, постъпили за болнично лечение, 96,79% от приетите за интензивно лечение и 94,70% от починалите от COVID-19 са неваксинирани.

Проучване в Швеция сочи, че ваксинираните лица е по-малко вероятно да заразяват техните контактни, поради по-малкия вирусен товар, който отделят при инфектиране със SARS-CoV-2. С появата и доминиращото разпространение на вариант Омикрон в света, се наблюдава обаче отслабване на ваксиналната ефективност срещу заразяване при ваксинирани лица. За посочения период от потвърдените за COVID-19 лица в страната 20,37% са заразените лица, които са били напълно ваксинирани с изминал 14-дневен период от датата на последна ваксинация и/или с поставена бустерна доза, независимо обаче от датата на поставяне на последната доза и датата на лабораторно потвърждение на COVID-19.

Предвид осигуряването на защита от заразяване след ваксинация, която с времето отслабва, с проекта на наредба се предлага при определяне на контактните лица и тяхното поставяне под задължителна карантина, с цел прекъсване механизма на предаване на инфекцията, лицата, които са определени като близки контактни лица и са ваксинирани със завършен ваксинационен курс или получили допълнителна доза да не се поставят под задължителна карантина, ако са изминали до 90 дни от датата на поставяне на последната доза, допълват от МЗ.

С друга заповед се удъжава срокът на въведените противоепидемични мерки на територията на страната до 25.08.2022 г.