Перфектна работата на медиците ни, грижили се за пострадалите на „Тракия“ деца, отчете министър Меджидиев

Състоянието на децата, настанени в “Пирогов” след автобусната катастрофа на АМ “Тракия“, е по-добро и няма опасност за живота им. Това обяви здравният министър д-р Асен Меджидиев на брифинг от Летище София, където два медицински хеликоптера от Сърбия взеха двете деца, настанени в “Пирогов” след тежката автобусна катастрофа на АМ “Тракия”, станала преди няколко дни.

Той обясни, че те не са в критично състояние. „Сутринта говорих с екипите от “Пирогов”, които оперираха децата, те ме увериха, че децата могат да бъдат транспортирани“, каза здравният министър.

Д-р Меджидиев поздрави екипите на „Пирогов“, които са се грижили за децата, посочвайки, че те са се справили перфектно. „След като колегите от „Пирогов“ извършиха всички необходими медицински интервенции, в това число и няколко операции, а в рамките на последните два дни наблюдавахме подобряване на състоянието на децата, беше взето решението, че транспортирането може да се осъществи с хеликоптери, на борда на които има и реанимационни екипи“, поясни той. Д-р Меджидиев поздрави и екипите на УМБАЛ Стара Загора и центровете за спешна помощ в Сливен, Стара Загора и София за отлично свършената работа. 

Здравният министър поясни, че не е имало никакъв натиск от сръбска страна децата да бъдат превеждани в Сърбия, но допълни, че децата ще се чувстват по-комфортно при близките и семействата си.

На въпрос за необходимостта от спешна въздушна медицинска помощ у нас, той посочи, че редица институции са ангажирани с този въпрос. Д-р Меджидиев изрази надежда първият медицински хеликоптер да е факт у нас през 2023 година, а още два – през 2025 година.

Припомняме, през юли Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за купуване на шест медицински хеликоптера.

Проблемът излезе отново на дневен ред преди три години, когато стана ясно, че частната компания, която е поддържала медицински хеликоптери у нас, е продала и втората си машина в чужбина. Обяснението беше липса на държавен интерес към тях. В края на юни миналата година тогавашният здравен министър д-р Стойчо Кацаров, заяви, че до края на 2024 г. трябва да имаме вече действаща система за въздушна медицинска помощ. Тогава той обясни, че трябва да се изградят и 15-20 площадки в лечебни заведения в страната.