Д-р Маджаров: Болниците, които не успеят да вдигнат заплатите, ще се „обезкървят“ от персонал

Голяма част от лечебните заведения са увеличили възнагражденията на персонала си в последните месеци и са достигнали или се доближават до заложените в Колективния трудодв договор и Националния рамков договор минимални прагове от 2000 лв. за лекар, 1500 лв. за медицинска сестра и 910 лв. за санитар, въпреки че изискването беше оспорено пред съда. Това заявява в интервю за Mеdiapool председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

“Останалите, които не могат, няма да ги спаси решение на съда. Защото оставайки на опашката по възнаграждения на персонала, те ще се обезкървят откъм лекари и медицински сестри”, посочва председателят на съсловната организация.

Припомняме, че текстове от анекса към НРД, в които залегна ръстът на заплатите, бяха атакувани пред съда и в момента се очаква крайно решение по темата на магистратите.

„Крайният резултат от това, че се заговори за възнагражденията на специалистите по здравни грижи и лекари, а не само за цените на клиничните пътеки, е този, че голяма част от лечебните заведения: и частни, и държавни, и общински дори, почти достигнаха заложените стойности. Някои ги постигнаха напълно, други със сигурност повишиха заплатите на персонала си. Тези, които се осланят на решението на съда, като краен резултат също ще трябва да повишат заплатите, ако искат да си запазят персонала“, категоричен е д-р Маджаров.

Според него е правилно да се стимулират постижения и не трябва да има уравновиловка в заплащането, но първо трябва да се подсигури едно прилично базово заплащане и върху него да има бонуси.
„Някои смятат, че трябва да има голяма разлика в заплатите, аз смятам, че голямата част от медицинските специалисти трябва да са добре платени, а вече тези, които се отличават по различни критерии, трябва да бъдат допълнително възнаградени“, казва той.

Д-р Маджаров дава и пример – в една и съща болница специалисти с еднакъв стаж, но с различни специалности, да имат 10-20 пъти разлика в заплатите. Например педиатър в детско отделение да е със заплата 1500-2000 лева най-много, а негов колега с друга специалност и същия стаж, без да е началник, да получава 15-20 000 лева. Това доведе до обезкървяване на цели специалности в здравеопазването, отбелязва председателят на БЛС.

По думите му вината за това да е дебалансирана система до голяма степен е и на управителите на отделните звена. „Ако не бяха допуснали тези дисбаланси, нямаше да има нужда сега законово или незаконово, тук юристите могат да спорят много, но е някакъв опит да се светне лампичката и да се обърне внимание на обществото, че се полагат усилия, включително от съсловната организация, тези дисбаланси да бъдат премахнати. Аз бих казал на колегите управители на болници, че ако един проблем стои пред държавата с много голяма тежест, и ако опитът да бъде решен към настоящия момент се прецени, че не е законен, проблемът си остава. И държавата ще намери друг начин да го реши. Ако всички заедно не съдействаме проблемът да бъде изчистен, отливът на младите кадри от системата ще продължи“, посочва той.

Председателят на БЛС коментира и заявката на служебния здравен министър за остойностяване на медицинския труд, като припомня, че съсловната организация има разработка в тази насока, която използва външен опит и е базирана на коефициенти.

„Ние не можем да претендираме, че тя е съвършена, най-малкото защото е създадена от работна група тук, при нас, а не от експерти в областта на остойностяването. Доколкото знам, ще имаме покана да излъчим представители в работната група към МЗ. БЛС имаме амбиция и това е гласувано от нашия събор – със средства от бюджета на организацията да наемем специализирана организация, която има необходимата компетентност и да ни консултира при разработването на такава методика за остойностяване на медицинските дейности. Така че ще разчитаме също и на това, тоест ще участваме в инициативата на МЗ, както с вече готовата разработка отпреди години, така и ще наемем организация с експертиза в тази област“, допълва той.