Лекари и сестри от чужбина “спасяват” британската здравна система

Великобритания е изправена пред криза за здравни работници и решението на този кадрови проблем все повече ще се търси в работна сила, идваща от други страни, информират британски медии.

Д-р Амит Кочхар, заместник-председател на международния комитет на Британската медицинска асоциация (BMA), посочи, че националната здравна служба е изправена пред криза с работната сила. По думите му проблемът съществува още преди пандемията от COVID, но тенденцията за трудности при намирането и задържането на медицински персонал се задълбочава.

„Към декември 2021 г. повече от 110 000 длъжности във вторичната медицинска помощ са незаети, като 8 200 от тях са за медицински длъжности. Големият брой незаети работни места създава порочен кръг, свързан с оказване на грижите за пациентите – работи се в среда на хроничен стрес и натиск върху съществуващия персонал, а това на свой ред е предпоставка за по-голямо текучество“, коментира той, цитиран от Liverpoolecho.

Д-р Кочхар посочи, че Великобритания ще разчита все повече на кадри от чужбина. Според данните на NHS чуждестранните медицински лица, работещи в британската здравна система, се е увеличил от 4% на 15%. „По време на пандемията лекарите от чужбина бяха на фронтовата линия, допринасяйки със своите ценни умения и опит, за да спасяват живота на другите и за съжаление немалка част от тях загубиха живота си в битката с вируса“, каза той.

Данните сочат, че около 58% от лекарите, които са станали част от британската здравна през 2021 г., идват от Обединеното кралство, като това е най-ниският им процент за последните седем години. В същото време делът на лекарите, пристигащи от останалата част на света, почти се е удвоил, нараствайки от 18% на 34%, а този на медицински сестри от чужбина е скочил от 7% на 34%.

Кейт Шусмит, заместник-изпълнителен директор на Конфедерацията за набиране и заетост (REC), коментира, че недостигът на персонал в NHS е най-лошият, който е наблюдаван от експертите. Причините, по думите й, може да се търсят, в голямото натоварване в медицинската професия, „прегарянето“ и лошите условия на труд. Тя отбеляза, че Brexit също е оказал влияние по отношение на кадровия проблем в здравната система, но изтъкна, че те е по-слабо, отколкото в други сектори като хотелиерството. „Нуждаем се от дългосрочно решение, което включва гъвкава имиграционна система, така че NHS да разполага с правилните умения в точното време, за да отговори на нуждите на пациентите“, каза тя.

Говорител на британското Министерство на здравеопазването и социалните грижи посочи, че набирането на персонал от чужбина е „отдавна част от стратегията за работната сила на NHS и ние ценим изключително много приноса на международния персонал“.