Отличиха педиатърка от Шумен по повод 100-годишен юбилей

Педиатърът д-р Янка Младенова-Кулаксъзова от Шумен, която наскоро навърши 100 години, получи признание от Българския лекарски съюз. Тя бе отличена със специално изработена статуетка за заслуги и отдаденост към медицината и малките пациенти. Отличието бе връчено от главния секретар на УС на БЛС д-р Валентин Пеев от името на Управителния съвет на БЛС и лично от д-р Иван Маджаров.

Д-р Младенова е живата история на шуменската педиатрия. Целият си професионален път от няколко десетилетия д-р Младенова е отдала в помощ и грижа за най-малките пациенти в детското отделение на шуменската болница, което ръководи дълги години.

Тя е родена на 1 юли 1922 г. в с. Калугерица, община Каспичан, в семейството на Нака и Стоян Младенови. То е притежавало мелница „Стоян Младенов и Сие“ на гара Каспичан, национализирана през 1948 г. Младенови отгледали шест дъщери, разказва регионалната медия radian.bg.

Янка е учила в гимназия във Варна. След това е студентка по медицина в Грац (Австрия) и Германия. В края на Втората световна война се връща в България и се дипломира като лекар в София. Тук се запознава с бъдещия си съпруг Асен Кулаксъзов, за който се омъжва през 1948 г.

Д-р Янка Младенова започва работа в здравната служба на село Партизани, Варненско, като поема здравеопазването на населението и в съседните села. В Шумен работи в детската поликлиника и става нейн ръководител. По-късно е в колектива на детското отделение на шуменската болница. След пенсионирането си продължава да е част от екипа лекари, които по график консултират пациенти в селските здравни служби на Шуменския регион.

На 3 февруари 1949 г. д-р Младенова ражда сина си Стайко, когато е още млада лекарка в село Партизани. Той завършва медицина и става  хирург. Има и дъщеря.

През декември 2002 г. 53-годишният Стайко Кулаксъзов загива нелепо в катастрофа край Севлиево на магистралата София – Варна. Д-р Кулаксъзов е работил в Републиканския център по спортна медицина, участвал е в изкачването на връх Лхотце при първата българска експедиция в Хималаите през 1981 г. Три години по-късно е бил лекар на експедицията, в която Христо Проданов и още четирима  български алпинисти покориха връх Еверест. Той е баща на Янка Кулаксъзова – внучка на д-р Младенова, която завърши медицина в Германия и работи там като кардиолог.

Професионалният път на д-р Янка Младенова е живата история на здравеопазването от миналия век, когато медиците са обикаляли с каруци или пеша, за да спасяват деца и възрастни по време на епидемии при мизерия и глад в следвоенните години.

Спомени за д-р Младенова споделят и нейни колеги.
Една от тях е д-р Иванка Христова, която постъпва в детското отделение през 1966 г., а по-късно е негов началник. В спомените си тя пише: „Тогава работехме на двусменна система. В Шумен имаше 6 участъка, във всеки участък имаше по двама педиатри: единият в поликлиниката, другият – в отделението. Сменяха се на три месеца. Педиатрите даваха дежурства и в отделението, и в поликлиниката. В поликлиниката дежурствата бяха от 8 до 23 часа. Участъкови педиатри бяха д-р Любка Савова, д-р Янка Младенова, д-р Лилия Захариева, д-р Кехайова, д-р Савко Савов, д-р Надка Сърменова, д-р Юлия Георгиева, д-р Вивияна Дакова, д-р Бианка Маринова, д-р  Станева и аз. С д-р Младенова се сменяхме на три месеца в 6-ти район. Беше много добър и отзивчив лекар. По-късно, след увеличаване на педиатричните райони в Шумен, тя стана първият завеждащ поликлиничното отделение. Неговото създаване беше една от мерките за намаляване на детската смъртност. Тя го организира и ръководи умело“.

Вълнуваща среща, по повод 100 годишния юбилей на д-р Младенова, събра младата по дух педиатърка от Шумен, нейните близки, посочват и от БЛС.