Ново проучване доказва безопасността на иРНК ваксините при бременни

Ново проучване показва, че ваксините на иРНК ваксините на Pfizer и Moderna срещу COVID-19 са безопасни за бременни жени. Резултатите от него са публикувани в списанието The Lancet Infectious Diseases, информира специализираният сайт Medical Scape.

Проучването, направено от Канадската национална мрежа за безопасност на ваксините, разглежда данни от пациенти в седем канадски провинции между декември 2020 г. и ноември 2021 г. В него са участвали общо 191 360 жени на възраст 15-49 години, които са предоставили данни след приложение на първата доза от ваксините и 94 937, които са попълнили проучването след втората доза.

Проучването е едно от първите, сравняващи страничните ефекти от ваксината сред три групи лица – ваксинирани бременни жени, неваксинирани бременни жени и ваксинирани небременни жени.

В действителност бременните ваксинирани жени са имали по-ниски шансове за значимо медицинско събитие в сравнение с небременните ваксинирани жени след двете дози на всяка иРНК ваксинация, съобщават изследователите.

Изследователите установяват, че 4% от бременните жени, които са получили иРНК ваксина, съобщават за значимо медицинско събитие в рамките на една седмица след доза едно и 7,3% след доза две. Най-честите значими здравословни събития след втора доза са били общо неразположение, главоболие/мигрена и респираторна инфекция.

При бременните неваксинирани жени 3,2% съобщават за подобни събития в седмицата преди да участват в проучването.

В контролната група от небременни, но ваксинирани жени, 6,3% съобщават за значително медицинско събитие през седмицата след първата доза и 11,3% след втората. Сериозните събития са били редки във всички групи (по-малко от 1%) и са настъпили в аналогични нива и в трите групи.

Изводът на изследователите е, че няма значителна разлика между нивата на спонтанни аборти/мъртво раждане между групите.

„За съжаление, въпреки че проучването потвърждава това, което вече знаем за ваксината срещу COVID по време на бременност, а именно, че тя е безопасна и ефективна за предотвратяване на възможно животозастрашаващо заболяване при майката и бебето – много пациенти в САЩ продължават да отказват ваксиниране по време на бременност като резултат от неоснователни страхове от увреждане на плода”, коментира д-р Даяна Гилман от отделението по акушерство и гинекология на медицинския център „Олмстед“ в Рочестър, Минесота.