Екипът на д-р Меджидиев се заема с остойностяване на медицинския труд

Изработване на механизъм за остойностяване на медицинския труд ще е една от основните задачи на служебния екип на Министерството на здравеопазването, стана ясно на пресконференция във ведомството. По думите на министър д-р Асен Меджидиев това е изключително наболял проблем, който до момента нито един здравен министър не е започнал да решава.

„Заплащането в здравеопазването е много ниско. Категорично трябва да се намерят механизми, с които то да бъде остойностено, както трябва и всеки един лекар или медицинска сестра да може най-късно в средата на месеца да се ориентира какъв финансов ресурс заработва“, обясни той. „Във всяка една клинична пътека е остойностено абсолютно всичко – ток, вода, разходи за медикаменти, единственото, което липсва, е стойността на лекарския и сестринския труд“, подчерта здравният министър.

Той разясни, че за целта ще бъде сформирана работна група, която до 15-20 дни трябва да изработи проект в тази насока. „Взимаме модели от различни страни от Европа, имаме експертите, работната група ще е в доста широк състав с представители на съсловните организации, синдикатите, министерство на финансите“, допълни той.

По този начин ще спре спекулата и проблемите с налагане на твърди заплати, отбеляза д-р Меджидиев. Също така от понеделник МЗ ще изиска информация за заплатите на административните кадри във всички лечебни заведения.

Макар че са необходими законодателни промени за трайното решаване на въпроса с възнагражденията на лекарите и професионалистите по здравни грижи, отлагане не трябва и не може да има, още повече, че предстои и подписването на националните рамкови договори и за следващите две години, обясни д-р Меджидиев. 

Toй коментира и избора си да застане начело на здравното министерство.

„Поех тази отговорност с ясната идея, че с опита си като клиницист и председател на БЛС мога да помогна, но със сигурност няма да тръгна да правя големите реформи в здравеопазването, защото хоризонтът на служебния кабинет е кратък. Основната цел е да осъществя приемственост, както и някои от инициативите да бъдат продължени и надградени. Има доста неща, които не са започвали, ние сме с намерението в краткия си мандат, да ги стартираме“, каза още той но и отбеляза, че липсата на работещ парламент ще е пречка за тези от тях, които изискват законодателна инициатива.

Като основен приоритет д-р Меджидиев обособи подготовката на системата на здравеопазването за евентуален ръст на случаите от COVID и по думите му там се е започнало с „летящ старт“. Още в първите дни успяхме да осигурим достатъчно интензивни легла, посочи той. Следващата седмица ще бъдат отпуснати и допълнителни средства за защитни средства за медиците.

Ще бъде възобновено заплащането за поставена ваксина, без значение дали ваксинацията е извършена от общопрактикуващ лекар, във временен имунизационен пункт в лечебно заведение за болнична помощ или в регионална здравна инспекция. Предвидено е заплащането за ваксинация да се случи със задна дата, а нормативно това ще бъде регулирано с анекс към Националния рамков договор за медицински дейности 2020 – 2022 г., чието подписване предстои.  

Ще бъдат и възстановени и пунктовете за ваксинация в лечебните заведения.

Също така от следващата седмица личните лекари ще могат да издават електронно направление за безплатно тестване за COVID. Стартирани са и мобилни групи, които да провеждат тестове и ваксинация в труднодостъпните райони на страната. Безплатни тестове ще продължават да се правят и към РЗИ в страната. Стана ясно и че се обмисля промяна в сроковете на карантина, като главната промяна ще е ваксинираните срещу COVID-19 да са в по-кратък период на изолация. С колко дни обаче ще бъде обявено другата седмица, но за момента се обмисля на петия или на седмия ден да се прави тестване с антигенен тест и ако той е отрицателен, да се прибегне до освобождаване от карантина.

Според д-р Меджидиев проблемът е, че нивото на ваксинация срещу COVID-19 в страната е много ниско. Държавите, които намалиха карантината, имат над 70% ваксинация, а при нас ваксинационното покритие е около 30%, посочи той.

Сред другите приоритети на МЗ ще са превенцията и профилактиката на детското здравеопазване и въвеждане на пилотен проект за телемедицина в училища и детски градини съвместно с МОН. Продължава и работата по проектите, които са част от Плана за възстановяване и устойчивост.

„Целта е да имаме безопасност и да нямаме мегамерки, които не са нужни“, коментира и зам.-министър д-р Златанов, който и ще председател на Надзорния съвет на Касата. По думите му безплатното тестване чрез направления от личните лекари ще даде по-добра картина на ситуацията с COVID и възможност за по-бърза реакция. Въпросът ще бъде обсъден от Надзора още в понеделник, каза той.

Д-р Златанов отбеляза и че в последните седмици има ръст в броя на ваксинираните лица и посочи, че целта на разширяването на възможностите за ваксинация е тази тенденция да се увеличи. „Не залагаме на много тежка мегакампания, а на откровени послания към хората. Имаме налични ваксини и гарантиране на поставяне на ваксини, които са в срок на годност“, посочи той.

При представянето на екипа си начело на МЗ д-р Меджидиев ги определи като хора с опит, на които може да се разчита и с които няма да се губи никакво време.

Снимки: Medical News

Полина Тодорова