Проучване в Канада: Близо една трета от пациентите не изпълняват рецептите си

Около една трета от пациентите не приемат лекарствата си според указанията на лекарите. Това сочат данни от проучване измежду повече от 200 000 пациенти, публикувано в юлския брой на Canadian Family Physician, информира специализираната медия Medscape. Неспазването на медицинските предписания варира спрямо и различните медикаменти – то е около 13% при пациентите, на които са предписани антидепресанти и над 30% при тези, които са подложени на антихипертензивни терапии.

„Важната информацията за мен и нашият изследователски екип беше колко често медицинските предписания не се спазват“, заяви водещият автор на проучването д-р Александър Сингър, доцент по семейна медицина в Университета на Манитоба, Уинипег, Канада. „Като лекари предполагаме, че хората следват инструкциите, които им даваме, но всъщност се оказва, че те не винаги се придържат към тях“, коментира специалистът.

За да проучат проблема, изследователите са включили в своя анализ 91 660 рецепти, издадени от 1 април 2012 г. до 31 декември 2014 г. Предписанията са дадени на група от повече от 200 000 пациенти. При анализа е използвана информация от Центъра за здравна политика на Манитоба и аптеките.

Според резултатите непридържането към назначеното лечение се случва по-често при пациенти с асимптоматични състояния като хипертония, остеопороза и диабет. Там нивата на непридържане варират от 21,2% до 30,3%. При по-изразени състояния, сред които различни инфекции и психични проблеми като депресия и тревожност неспазването на лекарските указания варира от 13,7% до 17,5%.

Авторите на изследването посочват, че цената на медикаментите по-скоро не е фактор за спазване на рецептите или не. Те уточняват, че жителите на Манитоба с ниски доходи са включени в специална програма, която осигурява финансово подпомагане при покупка на лекарства.

В коментар на изследването д-р Брейди Бушар, президент на Колежа на семейните лекари на Канада и общопрактикуващ лекар, заяви, че то обособява нуждата от придържането към лечението особено при асимптоматични състояния. „Когато предписвате на пациент нов за него медикамент за безсимптомно състояние като често срещаната хипертония, би било полезно внимателно да обясните дългосрочните усложнения от това заболяване като риска от инфаркт или инсулт, които могат да бъдат избегнати чрез медикаменти”, посъветва колегите си д-р Бушар.