Отново прояви на агресия над български медици

Още прояви на агресия над български медици.

Единият от случаите е от Гоце Делчев, където млад мъж отправял заплахи и закани към дежурните медици във филиала на ЦСМП в града, съобщиха от полицията.

През нощта на 5 август от ФСМП-Гоце Делчев е поискано съдействие от органите на реда заради агресивно поведение на 26-годишен мъж, който е проявил вербална агресия към медицинско лице. Той е отправял заплахи и закани и към полицейските служители,пристигнало на мястото. Мъжът е задържан за 24 часа.

При друг случай, станал ден по-късно, лекари от спешния център в Казанлък са били подложени на обиди и подигравки от страна на пациентка, постъпила в спешното отделение. Близки на жената са обяснили, че тя е с паник атака след тежка загуба.

„Тя дойде не по каналния ред, а директно на вратата. Приехме я заради състоянието ѝ, прегледахме я, овладяхме паникатаката и накрая се оказахме виновни, че ѝ оказахме помощ. Тя твърдеше, че не е прегледана, че сме подхождали към нея със сарказъм. Започна с обиди, нападки и епитети. В продължение на три часа целият екип бе подложен на вербална агресия“, разказа пред БНТ д-р Садет Нури, която е преглеждала пациентката. Когато медиците се опитали да я преместят на кушетка, за да се успокои, жената съобщила, че има диагноза ДЦП и 100% инвалидност и заявила, че „с нея се отнасяли като към животно“. Д-р Нури е категорична, че екипът се е отнесъл с нужното уважение и по никакъв начин не е дискриминирал пациентката.

След станалото д-р Садет Нури сподели своя коментар в социалните мрежи, в който описва случая, посочвайки и че е имало и нападки на етничка основа спрямо нея. Д-р Нури посочва и че се срамува, че е лекар. „Срам ме е, защото аз съм родена в България, родината ми е тук, шест години съм учила медицина, 10 години имам стаж в Спешно отделение. Унизително е за един лекар да го нападат по този начин. Унизително е да ме удрят за това, че съм етническа туркиня“, заявява тя.

По думите на колегите ѝ посегателствата от страна на пациенти са ежечасни – не само в Казанлък, но и в цялата страна.

Medical News припомня, че само преди дни имаше друг случай на проявена агресия над медици у нас. БЛС отново реагира, като изрази безусловната си подкрепа към целия екип на спешния център в гр. Казанлък и д-р Садет Нури, които са поредните жертви за вербална агресия от страна на пациент.

Езикът на омразата, пороят от обидни думи, подигравателното отношение и унижението оставят дълбоки следи и дълго време не могат да бъдат изтрити от паметта. Българските медици не заслужават подобно отношение, заявяват от БЛС. Съсловната организация категорично се противопоставя срещу всякаква форма на агресия и се ангажира с юридическа защита на всеки лекар, който е подложен на  вербална или физическа агресия.

От там припомнят, че през месец септември Български лекарски съюз ще рестартира Националната кампания срещу насилието над медици #ПребориГнева с редица практически обучения на лекари от цялата страна за това как да се справят с агресивни пациенти. На имейл blsus@blsbg.com могат да бъдат подавани сигнали за агресия над медици. Те ще бъдат незабавно предавани към Главния прокурор, съгласно подписаното споразумение между БЛС, МЗ и Прокуратура на България, посочват от БЛС.

Прочетете още по темата