Призиви за защита на медиците в Австрия след самоубийство на лекар заради антиваксъри

Медици от Австрия призоваха за по-голяма защита на лекарите след самоубийството на тяхна колежка, за което се смята, че е следствие на отправени смъртни заплахи от антиваксъри, информира Ройтерс. Д-р Лиза-Мария Келермайр, общопрактикуващ лекар, бе намерена мъртва на мястото, където е практикувала, в крайбрежния курорт Зеевалхен ам Атерзее.

Преди няколко седмици лекарката е затворила кабинета си и е обяснила, че е била подложена на огромен натиск от страна на противниците на ваксините срещу COVID в продължение на месеци. Д-р Келермайр е споделила, че не се чувствала достатъчно защитена от полицията в града.

Прокуратурата във Велс, Горна Австрия, потвърди, че става въпрос за самоубийство и не е направена аутопсия. От там допълниха, че са открити предсмъртни писма, но отказаха да разкрият каквото и да било от съдържанието им. Междувременно от Медицинската асоциация на Горна Австрия заявиха, че на д-р Келермайер е била предложена цялата възможна помощ. Членовете на асоциацията казаха, че са обсъдили план, по който кабинетът ѝ да продължи да работи.

Австрийският президент Александър ван дер Белен също взе отношение по трагичния случай. “Нека спрем това сплашване и всяване на страх”, написа той в Туитър, обръщайки се към противниците на мерките за ограничаване на коронавируса в страната.

Смъртта на д-р Келермайр предизвика вълна от бдения и демонстрации в Австрия. Участниците настояваха за по-строги закони срещу тормоза и улесняване на наказателното преследване на извършителите от други страни от ЕС, след като поне двама от хората, за които се смята, че са заплашвали Келермайр със смъртни заплахи, са били идентифицирани като идващи от Германия.

Д-р Келермайр е описвана от своите приятели, семейство и пациенти като отдадена на професията и лекарка, която живее за работата си. В началото на пандемията от COVID тя е посещавала доброволно пациенти с коронавирус в домовете им, споделяйки пред близките си, че е човек, който „принадлежи на първата линия в битката с болестта”.

Тя е била и един от първите хора, чиито наблюдения са показали, че пациентите с астма, които използват инхалатори, се справят със симптомите на вируса по-лесно, отбелязва Euronews.