Д-р Маджаров: Най-много до 5-6 години ще се сблъскаме с тотална липса на лекари

Най-много до 5-6 години ще се сблъскаме с тотална липса на лекари, включително и в големите градове. За това предупреди председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, цитиран от БТА.

В отдалечените райони е ясно, че в момента, в който колегите ни, които сега са на около 60-годишна възраст, спрат да работят, ще стане много сложно, добави той.

Според д-р Маджаров приемът на студенти по медицина трябва да се увеличи трикратно.

Интересът към обучението по медицина е голям, но трябва да се повиши броят на местата за годишен прием, отбеляза председателят на БЛС. По информация на Министерството на образованието и науката медицината е най-финансираната специалност, но практиката показва, че ние се нуждаем от многократно повече медици, добави той.

По думите му трябва да има и специални условия, гарантиращи, че след дипломирането си лекарите ще останат да работят в България. Всяка година в България се дипломират около 1000 млади лекари, но и всяка година, по естествени причини, губим 400-500 колеги, посочи още председателят на БЛС. Той посочи, че през миналата година, вероятно и заради COVID епидемията, са починали 700 лекари. Имайки предвид, че поне 300 медици напускат страната, настоящият прием в специалност „Медицина“ в университетите не може да гарантира дори и минимален ръст в броя на лекарите, посочи той.

Председателят на БЛС изтъкна, че вече се е получил вакуум в лекарското съсловие.

„В момента има млади хора, които завършват обучението си, има и много медици – 65 процента, които са над 55 години, но сегментът на 30-50-годишните лекари липсва“, посочи д-р Маджаров. Дори и сега, веднага да започнем да „произвеждаме“ повече млади лекари, не можем да запълним времевия период, в който нямаме лекари. Трагично и страшно е, защото това, което виждаме сред общопрактикуващите лекари е нещо, което ще се случи и в болниците, но малко по-късно, каза още той, припомняйки, че близо 90 на сто от общопрактикуващите лекари са на над 50-годишна възраст. Такъв процент не може да бъде компенсиран и не виждам някой, който да успее да компенсира в следващите години този огромен брой общопрактикуващи лекари. Как да се осигурят три хиляди лекари в първичната извънболнична помощ, като дори няма и резерв в болниците, който да може да работи в практики в извънболничната помощ, попита риторично д-р Маджаров.

Преди 30 години се дипломираха два пъти и половина повече лекари отколкото сега и затова в момента има толкова медици, отбеляза д-р Маджаров. Ние все още се радваме на този “урожай”, който имаше тогава, въпреки че имаше по-малко медицински университети. Сегашните лекари са толкова, благодарение на големия прием преди години, отбеляза той.

Предвид политическата обстановка сега, „теренът“ не е много подходящ за позитивни очаквания, каза още д-р Маджаров и припомни, че след последните парламентарни избори – през ноември 2021 г., са започнати разговори с ръководството на Министерството на здравеопазването и с парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ за законодателни промени в областта на обучението на кадри. В разговорите сериозно внимание е обърнато и на кадрите в областта на здравните грижи, както и на начините за стимулирането им, така че младите хора да избират тази професия, а след това и да останат да работят в България.

Ако държавата в момента изобщо осъзнава какъв пожар се задава към нас, каква пропаст, би трябвало да въведе условия, каквито има, например, при обучението на офицери за армията, на които още с приемането им, е гарантирано всичко безплатно. Който желае да се обучава по този ред, да подписва договор, че след завършването си ще продължи да работи в страната ни определен брой години, предлага д-р Маджаров. Той поясни, че сегашният ред на прием не трябва да се отменя, а към него да се добави друг механизъм и който пожелае, ще кандидатства по него, съзнавайки, че ако бъде приет по него, ще учи напълно безплатно – на издръжка от държавата, а след това ще отдаде част от професионалния си живот в България.

За да излезем от ситуацията на недостиг на кадри и имайки предвид, че сме в свободната зона на ЕС, трябва да имаме национална политика, която не може да бъде със забрани, а трябва да бъде с доброволни договорни отношения, с предварително поставени ясни правила, допълни председателят на съсловната организация.