Маг.-фармацевт Григорова: Пандемията доказа, че хората могат да имат доверие на фармацевтите

В дните 24 до 26 юни се организираха Българските фармацевтични дни 2022 г. Ежегодният форум, което е най-значимото събитие в календара на Българския фармацевтичен съюз, се проведе в Пловдив, а как премина то пред Medical News разказа председателят на БФС маг.-фармацевт Велина Григорова.

Маг.-фармацевт Григорова, как преминаха Българските фармацевтични дни след две години под знака на пандемията от COVID?

Мисля, че събитието премина много успешно, както за изложителите, така и за участниците. Действително, покрай пандемията и невъзможността за осъществяване на жив контакт, участниците и гостите се радваха на това, че се върнаха старите традиции и имаха възможност да се срещнат, да общуват помежду си, да обменят опит и добри практики. Имаше и голямо присъствие, както на щандове на изложители, така и на презентации. Много новости бяха показани. Това, което ми направи впечатление бе, че дори и продуктовите презентации бяха на много високо научно ниво. Тоест, все повече и изложителите наблягат на медицина, базирана на доказателствата.

Защо тази година избрахте за свое мото „Отговорни в професионализма“?

Защото преди всичко ние трябва да сме професионалисти. Ясно е, че има много неуредици, че има проблеми в здравеопазването, които са натрупани години наред и чието решение е отлагано дълго време. В крайна сметка обаче, въпреки всички проблеми, които имаме да решаваме, в центъра на нашата система трябва да поставим пациента и в този смисъл, трябва да сме професионалисти, за да му дадем всичко най-добро, когато той дойде в аптеката. Важно е и да сме отговорни, защото в сектора може да има и някои недобри практики и ако ние сме отговорни професионалисти, следват те да намират все по-малко приложение и да бъдат преустановени.

По време на събитието бяха отличени фармацевти от цялата страна. Кои бяха критериите за награждаването им?

Фармацевтите, които бяха отличени, бяха предложени от регионалните фармацевтични колегии. Всяка една тях има право да предложи фармацевт, за когото смята, че с работата си е дал добър пример и заслужава да бъде награден. Управителният съвет на БФС се е съобразил с тези предложения, защото животът на регионално ниво се познава най-добре от колегите в отделните области.

Успя ли пандемията от COVID да разкрие важната роля на фармацевтите в грижите за пациентите и тяхното здраве?

Хората осъзнаха, че по време на цялата пандемия фармaцевтите бяха тези, които работиха постоянно. Затворени аптеки нямаше, нямаше върнати пациенти заради това, че сме в ситуация на пандемия или не работим с COVID пациенти. Заради всичко това си мисля, че доверието в аптеките се повиши още повече и пациентите разбраха, че могат да разчитат на фармацевтите.

В България вече е факт електронната рецепта. Според лекарите обаче трябва да се запази и възможността за издаването на хартиено предписание. Какво е мнението на Българския фармацевтичен съюз?

Имайки предвид необходимостта от събиране на информация и възможността да се изсветлят всички процеси в предписването и отпускането на лекарства в нашата система, ние смятаме, че би било добре всички рецепти да бъдат електронни. Но имайки предвид и опасенията на нашите колеги от Българския лекарския съюз, както и от Българския зъболекарски съюз, след последните срещи, които имахме в МЗ, предложихме преминаването към електронните рецепти да стане поетапно, както и да има изключения, които да бъдат посочени в Наредбата, касаеща процеса. Така и лекарите ще се чувстват спокойни, както и нашите колеги. Разчитаме много на приложението, за което от Информационно обслужване обявиха, че разработват с цел лекарите да имат възможността от всяко място и във всеки един момент да изписват електронна рецепта. Това, което би могло към момента да се направи, е когато лекарите са на работното си място и разполагат с достъп до системата, за тях да е задължително да изписват електронно, а когато заработи приложението, биха могли да го направят чрез него. Дотогава, ако не са работното си място и се наложи да предпишат медикамент, да имат възможност да го направят и чрез хартиена рецепта.

Стана ясно, че антибиотиците ще са първата група медикаменти, които ще се изписват задължително електронно. Защо?

Антибиотиците са много важна и сериозна за здравеопазването група лекарства. Важно е те да бъдат изписвани задължително на електронна рецепта, тъй като неконтролируемото им предписване по време на пандемията доведе до много високи нива на антибиотична резистентност в цял свят – последствие, от което ние тепърва ще страдаме. Така че може би това е една добра стъпка, от която да се започне.

Какви са предизвикателствата и перспективите пред фармацевтите днес?

Едно от предизвикателствата пред нас е електронното здравеопазване. Истината е, че електронната система, като всяка нова система, в началото е съпътствана от известни проблеми и грешки, но с течение на времето тя се развива и те стават все по-малко. Смятаме, че развитието на електронизацията ще доведе до все по-малко време, което фармацевтите ще отделят за различни административни изисквания и ще им даде повече за консултация на пациентите, свързани с действията на лекарствата и взаимодействията помежду им.
Също така се борим да осигурим равен достъп до фармацевтични грижи в цялата страна. В България има много аптеки, но те не са разпределени равномерно – има общини, в които няма аптеки, които работят с НЗОК или денонощни такива. Надявам се да успеем да намерим решение на предизвикателството да стимулираме откриването на аптеки в труднодостъпни и отдалечени места. Разбира се, нямаме предвид да се отварят аптеки във всяко село, но все пак хората трябва да имат равен достъп до фармацевтични грижи.

Това, към което също се стремим, е да се обръща все по-голямо внимание на фармацевтичните грижи и на консултациите от страна на фармацевтите към пациентите, на тяхната терапия, да се засили още повече контактът помежду им, а защо не и между фармацевтите и лекарите. Светът се променя и фармацевтичната грижа като част от него също. Трябва да се обръща и все повече внимание на индивидуалните терапии, които са бъдещето в медицината.

Какво бихте пожелали на колегите си след края на Българските фармацевтични дни?

Бих им пожела най-здраве и да са все така отдадени на своята работа. 

Кои лекарствени и нелакарствени продукти бяха отличени по време на Българските фармацевтични дни може да прочете ТУК.

Полина Тодорова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email