Риск от нова вълна на COVID през лятото в Европа

Европейските страни регистрират значително увеличение на случаите на COVID-19, съобщава CNN. Обяснението за ръста е заради силно заразните подварианти на OMICRON. Това поражда и опасения от нова глобална вълна на заболяването, тъй като имунитетът намалява, а летният сезон на пътувания започва.

Наскоро Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) предупреди, че ръстът в докладваните случаи на BA.4 и BA.5 предполага, че тези варианти ще станат доминиращи в целия Европейски съюз и вероятно ще доведат до скок в заболеваемостта.

Инфекциите се увеличават в множество страни, включително Португалия, Германия, Франция, Гърция, Австрия, Италия, Швейцария и Испания, според данни от проекта „Нашият свят в данни“ (OWID) на университета в Оксфорд, който проследява развитието на пандемията.

„Епидемията отново се засилва и това е напълно неочаквано през този сезон“, посочи д-р Бенджамин Давидо, специалист по инфекциозни болести в болницата Raymond-Poincaré край Париж. „С новите подварианти на OMICRON (BA.4 и BA.5), които са с 10% до 15% по-заразни, епидемията набра нова енергия“, отбеляза още Давидо, добавяйки, че премахването на почти всички ограничения, като носенето на маски в градския транспорт и в самолетите, както и в съчетания с намаляващия имунитет, представляват реална заплаха от нова вълна.

Значителен ръст в случаите на заболели, особено сред възрастни хора, отчетоха и в Манчестър. Обяснението, отбелязва manchestereveningnews, е спадът в броя на хората, за които е имало препоръка да си приложат бустерна доза ваксина през пролетта. Хоспитализираните там с диагноза COVID към 12-ти юни са 251 на фона на 133 седмица по-рано.

Сериозно безпокойство предизвиква очертаващият се нов ръст на случаите на коронавирус в Гърция, особено с оглед на летния сезон и високите температури, които благоприятстват социалните контакти, съобщава телевизия Sky.

За последното денонощие в България са регистрирани 336 нови случая с коронавирус при направени 3843 теста. Това означава, че делът на положителните проби е близо 9%, сочат данните на Единния информационен портал. Вчера са починали петима човека с диагноза COVID-19. За предходните 24 часа данните бяха за 310 новозаразени при 3811 теста и трима починали.