Проф. Сербезова: Наваксахме огромно изоставане, но шест месеца са недостатъчни

Наваксахме огромно изоставане в областта на електронното здравеопазване. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на дебатите по вота на недоверие към правителството. Тя посочи, че правителството се опитва да направи реформи в сектора, отлагани във времето, но шестмесечният период от началото на кабинета е твърде кратък. Той обаче, отбеляза още министирът, са достатъчни, за да се положат основните на промяната.

По думите й кабинетът се е справил с последните няколко предизвикателства в сектора на здравеопазването. Като пример здравният министър посочи излизането от последната вълна на COVID-19 без национален локдаун и без прекъсване на учебния процес, нормативната подготовка при евентуалната нова вълна на пандемията през есента, както и развиването на електронното здравеопазване, за което отбеляза, че имало огромно изоставане.  Тя подчерта, че дигитализацията ще извади сектора на “светло” и ще ограничи порочните практики. Предстои въвеждането на електронната хоспитализация от 1-ви август, припомни тя.

“Моят екип се зае и с организирането на национална информационна кампания за ползите от ваксинацията, каквато нямаше до момента”, отбеляза още здравният министър, давайки за пример информационния портал „+ мен“. “Отне ни малко повече от два месеца за нещо, което не бе направено за две години”, посочи тя, коментирайки, че хората вече са уморени от тази тема и неверяващи на институциите и авторитетите, а сред причините за това е и водената преди политика по въпроса.

Като успех тя определи и повишаването с близо 30% на средствата в извъболничната помощ, както и на заплащането на лекарите в извъболничния сектор. Приоритет по думите й е било и майчиното и детско здравеопазване, където също има ръст на клиничните пътеки.

Проф. Сербезова засегна и темата за изграждането на национална детска болница, съобщавайки, че вече има сключен договор за предпроектно проучване на пет евентуални терена за създаването й. Изпълнителят има срок от 30 дни, считано от 14-ти юни. След приключването предстои публично обсъждане на възможните терени. Тя припомни и извършената проверка на Националната инвестиционна компания, създадена с цел изграждане на болницата, при която са установени нарушения и която бе дадена на прокуратурата.

В ход е актуализацията на Националната здравна карта, която много ясно ще очертае потребностите от здравни услуги на населението на територията на страната, каза още тя. Изготвен е работен вариант на Националния план за борба с рака, допълни Сербезова. Като ключова реформа тя определи и прехвърлянето на помощните средства за хората с увреждания към НЗОК от началото на юли, както и създаването на Национален съвет по психично здраве. Направен е анализ на проекта, свързан с обновяването на спешната помощ, като е отчетена нуждата от държавно дофинансиране.

30 милиона лева са дадените средства за капиталови разходи за държавните болници, свързани с купуването на високоспециализирана апаратура и оборудване. От ръководствата на болниците, където са отчетени лоши финансови резултати от години, са изискани оздравителни планове, а в “Пирогов” и “Александровска” са назначени прокуристи. Засилихме и контрола над дружествата, чиито принципал е Министерството на здравеопазването”, отчете още тя, като посочи, че за шест месеца инспекторатът към МЗ е извършил 64 проверки, а за цялата предходна година те са били двойно по-малко или 61. Много по-активна, стана още от думите й, е била и работата на звеното за вътрешен одит към МЗ, като 16 проверки са дадени на прокуратурата.

В тази зала бяхме наречени случайни минувачи. Аз не съм случаен минувач. Аз съм поканена от премиера и вицепремиера и избрана от вас с крехкото мнозинство на 30 гласа за министър на здравеопазването в кабинета “Петков”. Не съм минавала случайно от тук и не съм срещнала случайно премиера и вицепремиера. Бях избрана заради професионалните си качества и ценностната си система”, коментира тя.

От парламентарната трибуна тя допълни, че в следващите шест месеца предстоят важни дейности в сектор здравеопазване и бе категорична, че е нужен надпартиен консенсус и приемственост по темата. “Важно е да има воля започнатото да бъде продължено, в противен случай всички ще бъдем потърпевши“, каза проф. Сербезова, допълвайки, че при ново управление настоящият екип на МЗ ще съдейства с приемственост, която по думите й му е била отказана.

Здравният министър предупреди, че ако страната ни изпадне в хипотеза на предсрочни избори, рискуваме да загубим средства по Плана за устойчивост и развитие, свързани и с инвестиции в здравеопазването, сред които обновление на болниците, изграждане на центрове за ендоваскуларно лечение, модернизация и развитие на психичната помощ, изграждане на спешна помощ по въздуха, изграждане на дигитална платформа за образна диагностика, развитие на извънболничната помощ и други.

Време е здравеопазването да бъде опазено от порочни практики, краткосрочни мерки, липса на визия и да бъде изведено на светло, апелира още тя, допълвайки, че пациентът трябва да бъде поставен в центъра, а за него да се грижат мотивирани специалисти, работещи в екип.

Иначе, днес парламентът не събра кворум за заседанието си, на което трябваше да бъде гласуван изборът на нов председател на Народното събрание. Не се регистрираха всички депутати от ГЕРБ, ДПС, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. На извънредно заседание в 19.10 ч. народните представители трябва да гласуват вота на недоверие към кабинета. До толкова продължиха дебатите вчера, а по закон гласуването трябва да е най-рано 24 часа след това.

Полина Тодорова