Хирурзи от ВМА оперираха на живо пред 150 медици от цяла България

Над 150 участници – млади лекари и специализанти, се включиха в първото издание на Sofia Hernia Days, организирано от Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от болницата.

Форумът се проведе успешно след двугодишно отлагане заради пандемията от COVID-19.

В исторически аспект има над 220 описани методики за лечение на хернии и то само за ингвинални хернии. Нито една методика не дава задоволителен резултат и търсенето продължава и до днес с навлизане на най-новите технологии, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Бурни дебати предизвикаха дискусиите „Лице в лице”, както и наблюдаваните на живо оперативни интервенции, в рамките на които бяха демонстрирани иновативни подходи за лечение на ингвинални и вентрални хернии, отбелязват от ВМА.

Идеята на организаторите е Sofia Hernia Days да се превърне в регулярно събитие, тъй като херниологията предлага още много интересни теми за дискусия, като поведение при спешни хернии, комплексни вентрални хернии, които са най-голямото предизвикателство пред хирурзите, рецидивни вентрални хернии, нетипични хернии и други.