Специалисти: 76% са неконтролираните хипертоници у нас

При 76% от българите с хипертония това състояние не е контролирано. За това предупредиха специалисти на пресконференция по повод Световния ден на хипертонията, който се отбелязва на 17 май. С нея се дава началото на националната здравна кампания „Измерване, което спасява живот. Твоя“, чрез която в различни локации в 12 града у нас ще се предлага измерване на кръвно налягане с електронни апарати, снабдени с AFIB-технология за откриване на предсърдно мъждене.

При 40% от хората над 25 години се наблюдава хипертония, а 50% от случаите на миокарден инфаркт, мозъчен инсулт и развитие на сърдечно-съдова болест са обусловени от повишеното кръвно налягане, съобщи проф. Арман Постаджиян, председател на Българска лига по хипертония. „Това е само видимата част на проблема“, изтъкна той. Редица други заболявания, които се проявяват на по-късен етап като деменция са свързани с недостатъчно добър контрол на артериалното налягане в средната възраст.

Той допълни, че през последните две години за първи път от десет години насам се наблюдава по-лош контрол на артериалното налягане сред хората, които знаят, че имат хипертония и приемат медикаменти.

Нефрологът проф. Борис Богов изтъкна, че при 26% от хората с хипертония се стига до хронично бъбречно заболяване. Той отбеляза, че се наблюдава „подмладяване“ на групата пациенти с това заболяване, като то вече се среща и при хора на около 35-годишна възраст. Специалистът се спря на големия брой неконтролирани хипертоници у нас, които са около 76%.

По думите му сериозен проблем за повишаване на  кръвното налягане предизвикват злоупотребата с алкохол, наднорменото тегло и диабетът. Повече от 180 хиляди сред подрастващите българи имат наднормено тегло, това са потенциални “кандидати” за хипертония, добави проф. Богов.

На ролята на превенцията и ограничаването на рисковите фактори и вредните навици, водещи до сърдечно-съдови заболявания, акцентира в изказването си доц. Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация за България. Той посочи, че едва 38% от българите правят своите профилактични прегледи. Проблем е липсата на достатъчна физическа активност.

Доц Околийски се спря и на голямата употреба на тютюневи изделия, алкохол и сол у нас, които са директната причина за големия брой сърдечно-съдови заболявания в България. Той допълни, че има национална програма за превенция на социално-значимите заболявания, но отбеляза, че тя е с недостатъчно финансиране. Доц. Околийски изтъкна, че повишеното кръвно налягане е част от последиците при Long COVID и препоръча ваксинация при хората, които все още не са се ваксинирали.

Полина Тодорова