Доц. Околийски: Инвестирането в превенция е много по-важно от инвестирането в болнични услуги

Българските млади хора са лишавани от възможността да правят здравословни избори. Това заяви доц. Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация в България на пресконференция по повод Световния ден на хипертонията, който се отбелязва на 17 май. 

Думите му бяха казани в коментар на необходимостта от ограничаване на нездравословните навици като рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания и в контекста на нуждата от образование в тази насока.

„Това е въпрос от националната сигурност“, подчерта той, отбелязвайки, че страната ни губи много голям брой хора от различни заболявания, които биха могли да бъдат ограничени чрез по-добра превенция в ранна възраст. „Българите боледуват много повече в сравение с другите нации от сърдечно-съдови, онкологични и други заболявания. Всичко това е огромен минус, огромна предпоставка за страдание и смърт. А това може да бъде избегнато от най-ранна детска възраст и да расте едно по-здраво поколение“, изтъкна доц. Околийски. Той даде пример с Ирландия, която също е имала много лоши здравни показатели, но в рамките на няколко години страната е успяла да промени тази тенденция.

Доц. Околийски посочи, че мнението на СЗО е, че инвестирането в превенция е много по-важно от инвестирането в болнични услуги. „За съжаление в България това не е така. България е на първо място в Европа по брой хоспитализации, като втората страна в класацията е с два пъти по-малко хоспитализации. Това показва едно неразбиране на важността на избягването на рисковите фактори, които водят до сърдечносъдовите заболявания, а те са водеща причина за смъртността и заболеваемостта у нас“, посочи доц. Околийски.

Доц. Околийки се спря подробно и на нездравословните навици на българина, включително високата консумация на алкохол и тютюнови изделия, както и недостатъчната физическа активност. „Тази самоубийствена практика на българите ексесивно да употребяват подобен тип вещества, включително алкохол, несъобразявайки се с рисковете за здравето им, говори за много тесен мироглед и това не допринася за демографското бъдеще на страната“, коментира той. Доц. Околийски допълни, че по-малко от 10% от българите спортуват редовно, а под 40% се подлагат на профилактични прегледи.

Той допълни, че има национална програма за превенция на социално-значимите заболявания, но отбеляза, че тя е с недостатъчно финансиране и е нужно вниманието на политиците да се насочи в тази посока.

Полина Тодорова