Проф. Слънчева: Ваксините срещу COVID предпазват майката и бебето

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Ваксините срещу COVID предпазват майката и индиректно предпазват и плода. Това посочва проф. д-р Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология към Университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом”, в интервю за кампанията „+ мен” за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

По принцип COVID-19 инфекцията при бременните протича доста тежко и изисква активно лечение. Бременната е с променен имунен статус, склонност към тромбози, промяна във физиологията на дишането, повдигната диафрагма поради увеличаване на матка с напредване на бременността. Всичко това се отразява върху тежестта на протичане на заболяването, особено при засягане на белите дробове. В тези случаи се преминава към кислородолечение с подаване на маска или други техники на апаратно дихателно подпомагане, разясни специалистът. Тогава, по думите й, трябва да се вземе оптимално решение – спасяване на бременната и бебето.

Проф. Слънчева е категорична, че трябва да се ваксинират и бременни жени, които страдат от придружаващи заболявания. Ваксината е добре да се постави след първия триместър на бременността. Това е особено важно за бременни с диабет, прекарали онкологични заболявания и заболявания, протичащи с потиснат имунитет, разясни тя.

Ако преждевременно родено дете се зарази със SARS-CoV-2, заболяването би могло да протече с усложнения като склонност към тромбози, засягане функцията на черния дроб, дихателна недостатъчност, изискваща кислородолечение или апаратно дихателно подпомагане, поясни проф. Слънчева.

По думите й, ако майката е получила ваксина по време на втория триместър на бременността и по-късно, част от нейните антитела преминават пасивно през плацентата и могат да са относителна защита за новороденото. Освен това, реално ваксинирана бременна не се очаква да се разболее от COVID-19 или ако се разболее, заболяването ще протече леко. Общото състояние на бременната няма да е засегнато и това няма да се отрази тежко на плода, посочи тя.

Бременни жени, боледуващи от COVID-19 през първия триместър на бременността, могат да направят спонтанен аборт, каза още проф. Слънчева.

Цялото интервю с нея може да прочетете ТУК.