Връщат трансплантационната дейност в самостоятелна агенция?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Обособяването на трансплантационната дейност отново в самостоятелна структура е възможно да предприемат властите у нас, стана ясно от изслушването на здравния министър проф. Асена Сербезова пред членовете на здравната комисия.

Припомняме, в момента се подготвя анализ, който трябва да даде отговор на въпроса дали има разлика в броя на извършваните трансплантации и тяхното качество преди и след сливането на вече бившата Изпълнителна агенция по трансплантации с Изпълнителна агенция Медицински Надзор. Пред Medical News заместник-директорът на структурата д-р Димитър Илиев посочи, че в него от агенцията предлагат преструктуриране на дейността. Крайната дума обаче е на депутатите, които могат да иницитират и подкрепят законодателни промени в тази насока и явно това е посоката, към която се върви, а причината са малкото трансплантации у нас.

Пред депутатите здравният министър обясни, че ще се извърши преглед на законодателството по отношение на сферата на трансплантациите. Това, което ще целят да променят здравните власти, ще е увеличаване на екипите, ангажирани с донорството, облекчаване на работата на лекарите, засилване на отговорността на координаторите, както и организиране на национални кампании в подкрепа на донорството. По думите й, ако тази дейност ще бъде приоритет, тя може би трябва да бъде „изведена в отделна структура на по-високо разпореждане“.

В момента системата показва в кои места има повече донори и за това роля има човешкият фактор”, коментира здравният министър.

„Считам, че освен законовите промени, е нужна широка обществена кампания за ползите на донорство, както и да мотивираме лекарите и директорите по места да се реагира правилно”, допълни тя, посочвайки, че това трябва да се приеме като кауза.

От своя страна депутатът от левицата проф. Георги Михайлов коментира, че сливането на вече бившата изпълнителна агенция по трансплантации към ИАМН е било пълно безобразие. Според него обаче дори да бъде изведена отново тази дейност в самостоятелно звено, това няма да реши големите проблеми, които са свързани с финансирането.

Колегата му от „Има такъв народ“ доц. Силви Кирилов, който е и бивш директор на ИАТ, заяви, че законодателството в тази сфера е добро, но има много дисбаланси и логистични проблеми.

Полина Тодорова