Проф. Аргирова: Мутацията на COVID-19 се улеснява от разпространението му сред неваксинирани

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Share on reddit

Мутацията на COVID-19 се улеснява от разпространението му сред неваксинирани лица. Това заяви проф. Радка Аргирова, председател на Българското научно дружество по клинична вирусология и съветник на премиера Кирил Петков, по време на дискусията за журналисти „COVID-19 – предизвикателства остават“.

Тя обясни, че съществува мнение, че щом вирусът е преминал през милиони хора в света той ще стане по-малко вирулентен. Няма такова нещо във вирусологията“, категорична бе проф. Аргирова. „Ние не знам каква мутация може да настъпи и нека по-добре си зададем въпроса „Не улесняваме ли ние мутацията на вируса?“, каза тя, допълвайки, че вирусът намира „почва“ за размножаване сред неваксинираните лица, а това неминуемо е съпроводено с мутация.

В тази връзка тя припомни, че Делта вариантът на вируса, появил се във Великобритания, се счита, че е настъпил заради възможност за развитие при имунокомпрометирани лица.

Специалистът разясни и че вариантът Омикрон на COVID се различава от останалите варианти на коронавирусната инфекция. „Той се „изхитри“ с това, че се разпространява много по-лесно и по-бързо. Много по-слаби са патологичните явления, които той предизвиква“, посочи тя.

Проф. Аргирова определи като грешка невъзможността личните лекари да назначават PCR тестове за SARS-CoV-2. „Трябва да се остави възможността общопрактикуващите лекари да могат да предписват PCR при вероятен COVID случай. Ние в момента сме в ситуация, в която не знаем как върви ходът на епидемията у нас“, каза тя. Специалистът допълни, че „битката“ в тази насока продължава и по въпроса е ангажирано цялото ръководство на МЗ.

„Ние трябва да имаме тези положителни резултати, за да можем да ги предаваме своевременно в НЦЗПБ за секвениране, за да знаем какво става с еволюцията на вируса“, обясни тя.

Специалистът се спря и на разпространението на вируса сред децата, обяснявайки, че те се засягат по-малко, но също боледуват от COVID. Симптомите при тях са главоболие, липса на обоняние, кашлица, умора и особено невъзможност за концентрация.

Проф. Аргирова разгледа подробно и темата за post COVID. По думите й той ще се проявява в следващите години и ще се изявява при всички клинични специалности, защото може да засегне всички органи в човешкото тяло. „Главният рецептор на вируса ACE2 го има на практика навсякъде, така че всеки орган е възприемчив към вируса. Днес вече не ни учудва това, че виждаме COVID обусловена бъбречна недостатъчност, чернодробно заболяване, сърдечно-съдови заболявания и други”, обясни тя. “В момента ние сме буквално „нападнати“ от пациенти с post COVID”, изтъкна проф. Аргирова.

Специалистът поясни, че post COVID се наблюдавани поне три месеца след диагностицирането с продължителност поне 2 месеца и с оплаквания,които не могат да се обяснят с алтернативна диагноза.

Тя се спря и на смъртността сред неваксинирани лица, представяйки данни от различни страни, както и от България. По думите й причината за високата смъртност у нас е „абсолютно ясна“ и тя е обусловена от ниското ниво на ваксинация. 

Полина Тодорова