4000 българи живеят с лупус

На днешния 10 май се отбелязва Световният ден за борба със заболяването лупус.

Лупусът е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система на организма произвежда антитела, атакуващи собствените тъкани на тялото, причинявайки възпаление.

В България болестта е включена в списъка с редки заболявания, а по данни на НЗОК от 2019 г.пациентите с лупус са 4000, припомнят от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.

Често лупусът се развива във възрастта между 15 и 45 години. Заболяването се среща 8 пъти по-често при дамите, като засяга преди всичко млади жени, но понякога поразява и деца, както и хора на всякаква възраст.

Поставянето на диагнозата отнема средно 6 години. Симптомите са разнообразни и сред тях са обрив, болка в ставите, умора, болка при дишане, температура, косопад, болки в мускулите, фоточувствителност. От ОПРЗБ съветват при наличие на тези симптоми, особено при т. нар. “пеперуден обрив”, болка в ставите, болка при дишане и хронична умора, да се потърси ревматолог.

Наричат Лупуса “Великият имитатор”, тъй като симптомите му наподобяват много други заболявания, допълват от ОПРЗБ. От там отбелязват, че съвсем наскоро беше одобрена нова терапия за системен лупус (инхибитор на интерферон тип I), която дава нова надежда на пациентите.