Акад. Миланов: Дистониите се появяват в млада възраст и са силно инвалидизиращи

„Всичко, което е свързано със странни движения, е дистония“. Tова обясни акад. проф. д-р Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология и директор на Университетската болница по неврология и психиатрия “Свети Наум, в предаването „Духът на здравето“.

При това състояние мускулите на тялото започват да се съкращават неволево, предизвиквайки повтарящи се движения – сгъване, разгъване, усукващи се движения на тялото и крайниците, както и продължително изкривяване на определи част от тялото. „Знак“ е и т. нар. функционална слепота.

Специалистът посочи, че това заболяване е силно инвалидизиращо. То се появява в сравнително млада възраст – около 40 години, но е възможно да засегне и хора в по-млада възраст.

Той разказа, че години наред в миналото заболяването се е смятало за психогенно нарушение и едва през 80-те години се разкрива, че най-вероятно това е наследствено заболяване. До ден днешен обаче няма много ясно обяснение за патогенезата му, посочи акад. Миланов.

Преди години не е имало лечение за хората с дистония. Днес на пациентите със заболяването се помага с ботулинов токсин, който има много добър ефект при болкови синдроми, при невралгии, мигрена и всички заболявания, които водят до спастичност, разясни акад. Миланов.

Важно е обаче прилагането да се прави само от специалист, който е обучен. Терапията се заплаща от НЗОК.

До средата на юни ще продължи и кампанията „Да разпознаем дистонията“, която цели по-голяма осведоменост за заболяването. 

Може да гледате цялото предаване на https://www.btv.bg/shows/predi-obed/videos/duhat-na-zdraveto-kakvo-predstavljava-zaboljavaneto-distonija.html