Употреба на хиалуронова киселина при лечението на пациенти, засегнати от гингивит и пародонтит, както и в следоперативните грижи

На 20 март – Световния ден на оралното здраве, обръщаме внимание на здравето на устната кухина и добрата хигиена. Честото неглижиране на проблеми като кървене, подуване, възпаление на венците, както и появата на афти от страна на пациентите, води до затруднено и по-продължително лечение на вече проблеми с хронична изявеност.

Основната причина за появата на гингивит е лошата хигиена на устната кухина. Фактори като стрес, тютюнопушене, недостиг на витамини, както и някои заболявания и наследствени признаци също могат да бъдат причина за развитие на възпаление. Бременните жени също са предразположени, поради хормонални промени, и трябва редовно да се грижат за здравето на устната си кухина.

Нелекуваното възпаление на венците може да прогресира до пародонтоза –  ако първите признаци на възпаление на венците бъдат пренебрегнати или игнорирани, нелекуваният гингивит може в крайна сметка да прогресира до пародонтит.

Хиалуроновата киселина с високо молекулно тегло естествено присъства в много тъкани, включително и в тъканите на венците, и поради своята ефективност и безопасност се използва широко при лечение на остри и хронични заболявания на венците, както и за лечение на афти.

Систематичният преглед на 20 клинични проучвания показва, че поради положителния си ефект върху регенерацията на тъканите и заздравяването на рани, локалното приложение на хиалуронова киселина играе важна роля не само в следоперативните грижи, но и при лечението на пациенти, засегнати от гингивит и пародонтит, със значително подобряване на качеството им на живот1.

Хиалуроновата киселина е основният компонент на продуктите Gengigel®, които се предлагат в различни форми: гел, спрей и вода за уста.

Gengigel® продуктите се препоръчват при:

• афти

• кървящи, подути, болезнени и възпалени венци

• гингивит, пародонтит, периимплантит

• след хирургични интервенции

• раздразнени венци поради носене на протези и брекети

Повече информация коя форма при кои случаи се препоръчва, можете да намерите тук.

Източници:

1 Casale et al. Hyaluronic acid: Perspectives in dentistry. A systematic review. Int. J. of Immunopathology and Pharmacology. 2016 Vol. 29(4) 572–582

2 Gengigel Hyaluronic acid Product monograph, Medis archive

3 Bansal J, Kedige SD, Anand S. Hyaluronic acid: A promising mediator for periodontal regeneration. Indian J Dent Res 2010; 21:575-578

4 Pistorius A, Martin M, Willershausen B, Rockmann P. The clinical application of hyaluronic acid in gingivitis therapy. Quintessence Int. 2005; 36:531-8