Скрити белодробни аномалии открити при пациенти с продължителен COVID

Хора, които са засегнати от т. нар. пост COVID синдром, може да имат скрито увреждане на белите си дробове. Този извод се обособява в малко пилотно проучване, осъществено в Обединеното кралство, информира BBC.

При проучването е приложена магнитно-резонансната томография (МРТ), която успява да установи увреждането, след като пациентите дишат смес от кислород и ксенон по време на процедурата. Това дава възможност за оценка на белодробната функция, при която се вижда аномалията.

При проучването са включени хора с продължителен COVID и задух, които не са били приети в болница, когато са били заразени, 12 души, които са били хоспитализирани и без наличие на продължителен COVID, и 13 здрави хора в „котролна група“.

“Сега трябва да се отговори на някои важни въпроси – колко сериозна е установената от нас патология, колко често се среща при пациенти с постковиден синдром, какво я причинява и какви са дългосрочните последици за здравето?”, заяви ръководителят на изследването в Оксфордския университет проф. Фъргюс Глийсън.

В британското проучване са участвали 36 души, но се планира по-подробно проучване, в което броят им да се разшири и да достигне 400 души. Статията все още не е получила научна рецензия.