Д-р Миндов: Нямаме протокол как да лекуваме деца и бременни от COVID

Нямаме протокол как да лекуваме деца и бременни от COVID. Това зяви пред БНТ д-р Георги Миндов, председател на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари.

Той припомни, че БЛС е изготвил протокол за възрастните пациенти съвместно с експерти, но посочи, че такъв липсва за деца и бременни.

„Конкретно за деца искаме да има“, каза той и обясни, че въпросът е поставен на вниманието на директора на СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров“ проф. д-р Татяна Червенякова. Няма яснота и как се лекуват бременни. „Човек е силен, когато знае, трябва да работим с водещите специалисти и да не научаваме тези неща през медиите“, отбеляза д-р Миндов.

Той посочи, че голяма част от хората не искат да се регистрират като заболели, голяма част от родителите също не желаят да изследват децата си. По думите му според математиците реално болните от коронавирус в страната трябва да се умножат от 3 до 5 пъти.

При ваританта „Омикрон“ заболяването протича по-леко и наподобява лек грип – с хрема и дразнене в гърлото, като преминава за около два. В България обаче ситуацията е по-тежка, защото поради ниското ваксинационно ниво циркулират и другите щамове като „Делта“ и най-стария щам „Алфа“, които водят до по-сериозни усложнения и съответно риск от хоспитализация, обясни д-р Миндов. Той цитира и данни на Американския център за контрол на заболяванията, според които смъртността при „Омикрон“ е 9 на 1000 души, докато при другите варианти тя е съответно 14 и 16. “Тук сме на кантар за преобладаване между „Омикрон“ и „Делта“, да не си правим шега“, каза още д-р Миндов.

Той коментира още, че сред общопрактикуващите лекари има натрупана голяма умора.

Според него в момента COVID зоните са неработещи.