Демонополизацията на НЗОК пак влезе в програмата на властта

Демонополизацията на НЗОК отново влезе в плановете на управниците за сектор здравеопазване с уговорката промяната да се случва „поетапно“. Това става ясно от проекта за бюджет за 2022 година на Министерство на здравеопазването и актуализираната бюджетна прогноза за 2023-2024 г.

В него обаче не са посочени никакви конкретни срокове как и кога ще се случи подобна същностна заявка за промени в сектора. Отбелязано е единствено, че по този начин ще се осигури финансова стабилност и обезпеченост на здравната система.

Припомняме, заявката за демонополизация на здравната каса фигурираше и в плановете на ГЕРБ, когато управляваха, но така и не се стигна до нейната реализация. Последният им по-сериозен ангажимент в тази насока бе даден в средата на лятото на 2019 година от Кирил Ананиев в качеството му на здравен министър, когато той обяви намерение за изцяло нов проект в сектора. В него бе заложена и възможността пациентът да избира между няколко здравни фондове, но тя така и не видя бял свят.

Тогава от БЛС излязоха с позиция, че демонополизацията на НЗОК във вида, предложен от Ананиев, ще доведе до нови дисбаланси в системата. Основната критика на съсловната организация бе, че в концепцията на Ананиев се предвиждаше да се оперира със същите средства, с които разполагаше към момента системата у нас, предлагайки обаче те да се разпределят между няколко платци. БЛС очакваше концепцията на здравното ведомство да надгради съществуващия модел, създавайки условия за реална конкуренция.

Демонополизацията на здравния фонд не фигурираше като конкретно разписан ангажимент в програмата на „Продължваме промяната“, но въпросът бе обсъден по време на предварителните разговори за сектора между бъдещите коалиционните партньори. В окончателния текст на споразумението обаче залегна текстът „ Анализ на най-добрия модел за здравно осигуряване/НЗОК“.

Ангажимент за“Демонополизация на здравната каса“ фигурира в програмата на „Има такъв народ“, както и на Демократична България. БСП са категорично против тази идея.

През години „за“ премахване на монопола на НЗОК неколкоратно се обявяваха и от ДПС. 

Полина Тодорова