16 годишно проучване показа, че приемът на мелатонин е асоцииран с по-ниска смъртност

Потенциалните здравни ползи от приема на мелатонин са познати от много време и въпреки неговото съдържание в разнообразни хранителни продукти, е известно много малко за ефектите на приемния с храната мелатонин. В рамките на пополационно-базирано кохортно проучване в Япония Nagata et al. изчисляват естествения хранителен прием на този хормон и неговата асоциация между общата смъртност и смъртността по отделни причини. В него участват 13 355 мъже и 15 724 жени през 1992г. , когато те са на възраст над 35г. и попълват анкета относно хранителния прием. Консумацията на мелатонин с храната се изчислява на базата на неговото съдържание в приетите хранителни продукти. В рамките на проследяване, траещо 16г., са регистрирани общо 5 439 смъртни случая. Приемът на мелатонин е асоцииран значително с понижен риск от обща, сърдечно-съдова и не-онкологична смъртност; при разделяне на четири групи според съдържанието на мелатонин в храната HR за най-високата спрямо най-ниската четвъртина е 0.90 (95% CI: 0.82, 0.98; P за тенденция =0.049) за обща, 0.85 (95% CI: 0.72, 0.99; P за тенденция =0.096) за сърдечно-съдова и 0.77 (95% CI: 0.67, 0.90; P за тенденция =0.003) за не-онкологична смъртност. В заключение, приемът на мелатонин с диетата е асоциирана с по-благоприятна прогноза, дължаща се на по-ниска смъртност. 

Източник:

  1. Nagata C et al. Association between Dietary Melatonin Intake and Total and Cause-Specific Mortality in Japanese Adults in the Takayama Study, American Journal of Epidemiology, 2021;, kwab213, https://doi.org/10.1093/aje/kwab213
https://academic.oup.com/aje/advance-article-abstract/doi/10.1093/aje/kwab213/6350580?redirectedFrom=fulltext