Журналистът от Medical News Полина Тодорова с награда „Даниела Сеизова – в името на живота“

Журналистът от Medical News Полина Тодорова бе отличена с престижната награда „Даниела Сеизова – в името на живота“. Отличието получават журналисти, лекари, пациенти, които имат принос в сферата на здравеопазването.

Наградата на Тодорова се връчва в категория онлайн медия и e за обективно отразяване на проблемите в сферата на здравеопазването.

Полина Тодорова е журналист с дългогодишен опит в сферата на здравеопазването. Тя завършва журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, след което професионалният й път преминава през различни онлайн и печатни медии. В последните години Полина се специализира в здравния ресор, проследявайки задълбочено както нормативните промени в сектора, трудностите пред пациентите, така и проблемите и новостите в сферата.

Тази награда е изпълнена с особено съдържание и смисъл, защото тя се посвещава на човек, който с работата си беше пример за това каква трябва да е журналистиката – не само да показва „язвите“ и проблемите в системата, но и да се опитва да ги разреши“, заяви при получаването на наградата Тодорова. „За мен тя има и още по-голяма отговорност, защото се случва само няколко месеца, след като започнах работа в платформата MedicalNews, където имах честта да общувам, макар и за кратко, със съоснователя й д-р Радислав Наков, който ме подкрепяше и мотивираше изключително много. Ето защо бих искала да посветя това отличие на д-р Наков, който за съжаление ни напусна прекалено рано, но който остави изключителен пример след себе си. Надявам се да успея да защитя доверието му“, допълни тя.

Отличени в останалите журналистически категории бяха Гергана Хрисчева от БНР, Марина Цекова от Нова Телевизия, Тина Ивайлова, Вестник „Трета възраст“, а за цялостен принос – Кристина Газиева от BTV за поредицата „Спасените“. Наградата Лекар на 2020 получи проф. Емил Паскалев заради усилията му за откриване на болни с болест на Фабри, а в категория „Институция“ проф. Евгения Христакиева за усилията й за включване на лечението за гноен хидраденит за заплащане от НЗОК. Отличени бяха и Ивелина Дачина, онкоболно момиче, което помага на други да намерят път и лечение“, представители на фейсбук инициативата „Купи от майка на дете с увреждания“, инициативата „Капачки за бъдеще“, Владимир Искров – старши треньор на БКХУ „Левски“ за инициативата за закупуването на специализиран бус за спортисти, както и инициативата „Нощ на ангелите”, която обединява бизнеса и гражданите.

Наградите се връчват от Федерация български пациентски форум в памет на журналистката Даниела Сеизова, която почина през 2008 г. В работата си Сеизова отразяваше активно проблемите на пациентите и е помалага за решаване на множество здравни казуси. За работата си Сеизова бе отлична и с награда за изключителна гражданска позиция от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.