ВМА отбелязва 130 години от създаването си

Военномедицинска академия (ВМА) отбелязва 130-ата годишнина от създаването си.

„130 години ВМА – това е една изключително ангажираща годишнина. Една от първите институции, които се създават в България след Освобождението е aрмията и след това Военномедицинската служба към нея. Стъпвайки на традициите, през всичките тези години ВМА е запазила стремежа си към непрестанно усъвършенстване. Неслучайно Академията е еталон за всички останали лечебни заведения“, заяви в поздравлението си по повод юбилея на лечебното заведение началникът на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS.

Нашата философия е свързана именно с развитието на ВМА като високотехнологична болница, със знаещи и можещи кадри, които да бъдат иноваторите в България и да внедряват най-съвременните методи за диагностика и лечение. В същото време усърдно работим и по укрепване на основната ни мисия като част от Въоръжените сили“, посочи той.

130-ата годишна от създаването на ВМА се отбелязва символично заради усложнената пандемична обстановка. „Но го правим с високо вдигната глава, защото днешните предизвикателства са повод да докажем за пореден път лидерските си позиции“, изтъкна проф. Мутафчийски.

Той допълни, че всички клиники в централната болница в София са реновирани. ВМА разполага и с ултрамодерен операционен център, включващ 20 модулни операционни зали на световно ниво. „Създадохме собствена инфекциозна болница – изградихме сектор по „Образна диагностика“ към двете инфекциозни клиники, с отделен скенер, рентгенов и ехографски апарати, диагностични и вирусологични кабинети, така че да няма смесване на отделните потоци от пациенти“, изтъкна още проф. Мутафчийски. Напълно реновирана е и инфекциозната ни клиника в Сливен, която пое основния удар в града при овладяването на пандемията.

„ВМА винаги е участвала много активно в преодоляване на различни по своя характер кризи. Показахме го и сега. Нашите инфекциозни клиники не са спирали да работят, дори когато пандемията е била извън своя пик. За тези близо две години ние трансформирахме периодично между 6 и 12 „чисти“ клиники в COVID-звена, които поеха част от удара. Това е безценна помощ. Моето искрено уважение към тези хора, които не свалиха защитните костюми, маски и очила вече година и осем месеца“, допълни той.

Проф. Мутафчийски отбеляза, че през това време колегите му са натрупали много знания, но и много умора. „Затова и ние непрекъснато апелираме за разум от страна на гражданите – единственото доказано на този етап мощно оръжие в битката с тази зараза са ваксините. Нашите екипи бяха сред първите, които се включиха във ваксинационната кампания в България. До момента сме поставили над 135 хиляди дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция“, отчете той.

Изключително съм горд с хората, с които имам честта да работя, че успяхме заедно да се мобилизираме и единни да посрещнем това предизвикателство. Ние сме основен стълб и в гражданското здравеопазване. Благодаря на всички колеги, които имат пълно разбиране за отговорностите на ВМА. Издържаме, поне досега, на изпитанията на времето и на тези тежки ситуации, подчерта още началникът на ВМА.

Той не пропусна, че освен материалното и технологично обновление, вниманието на ръководството е насочено и към обучението на кадрите. Вече имаме пет випуска или общо 96 курсанта по специалността „Военен лекар“, отбеляза проф. Мутафчийски. Лечебното заведение отскоро има и лицензия на Центъра за професионално обучение, с която може да обучава военнослужещи и цивилни граждани по професиите „Парамедик“ и „Санитарен инструктор-военнослужещ“. Изграден е и уникален за България Военномедицински симулационен тренировъчен център за подготовка на бойни санитари, санитарни инструктори и курсанти-военни лекари. Продължават и отличните отзиви за представянето на военномедицинските екипи, изпълняващи мисии зад граница. Още един повод за гордост, защото там те представляват не само ВМА, а и България и Българската армия, изтъкна още проф. Мутафчийски.

И през последната година и половина ВМА доказа, че е еталон за организация, смелост, за добра медицинска практика и за уважение – от и към пациентите. Вие трябва да сте горди, защото съм сигурен, че в умовете и сърцата на всички българи ВМА в повечето случаи е последната надежда, когато имаме проблем. ВМА е била такава от създаването си и вярвам, че ще продължи да бъде такава и занапред, заяви д-р Иван Маджаров, председател на УС на БЛС.

Всички разчитаме на вас и всички, които сме работили тук и тези, които продължават се гордеем, че сме част от ВМА. Академията винаги е била отговорна и на ниво, когато има извънредна ситуация – авторитет, с който се ползва не само в страната, но и в чужбина, подчерта проф. Красимир Гигов, генерален директор на БЧК. Той награди началника на ВМА със златен медал за заслуги към БЧК, дългогодишна дейност и постигнати високи резултати.

Генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски получи и почетна грамота за подкрепа на българското здравеопазване от директора на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, който подчерта ролята на военната медицина в националното здравеопазване и на ВМА като водеща институция в това отношение.

Благодарност към всички екипи отправи и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Признателност за ежедневните усилия на медиците изказа и д-р Тома Томов, заместник-министър на здравеопазването.

Десетки служители на ВМА бяха отличени за висок професионализъм при изпълнението на своята мисия в спасяването на човешки животи. По повод празника бе валидирана и юбилейна пощенска марка.