Напусна ни д-р Радислав Наков

Уважаеми читатели и приятели,

С огромна мъка споделяме с вас печалната вест, че ни напусна д-р Радислав Наков.
Скръбта ни е огромна, защото губим една изключителна личност – лекар, професионалист и човек, отдаден изцяло на своите пациенти, на медицината и на науката.

Д-р Наков не спираше да развива своя професионален път, независимо от трудностите, които съдбата му поднесе и които за съжаление отнеха живота му така несправедливо рано.

Той беше и ще е пример за професинализъм и вяра, че науката е движещата сила в живота ни.

Само преди седмици ръководен от него екип, разработил български проект за гайдлайн , спечели грант на UEG – United European Gastroenterology.

През годините д-р Наков, освен успехите си в гастроентерологията, създаде и разви единствената в България платформа, създадена от лекари за лекари – Medical News, която продължаваше да надгражда и в трудните моменти около болестта си. Мedical News е основен партньор на БЛС в продължаващото медицинско обучение (ПМО). Той не се примири и с факта, че бе лишен от справедлив конкурс за асистентското място в катедрата по „Гастроентерология” в Медицинския университет в София, но успя да спечели своята морална битка в съда.

Д-р Радислав Наков бе специалист гастроентеролог в София, експерт в областта на синдрома на раздразненото черво, функционалната диспепсия, възпалителните чревни заболявания (болест на Крон и улцерозен колит), чревната амилоидоза и чревната микробиота. Той бе автор на десетки научни публикации.

Д-р Наков е завършил Медицински университет-София и имаше придобити специалности Гастроентерология и хепатология и Здравен мениджмънт.

Той бе председател на Българско дружество по неврогастроентерология и мотилитет, председател на Асоциация на младите гастроентеролози в България. Д-р Наков бе член на управителния съвет на Европейско обединение по гастроентерология- UEG, Европейско дружество по неврогастроентерология и мотилитет – ESNM и Европейската асоциация по гастроентерология, ендоскопия и хранене (EAGEN). Участвал е като лектор в многобройни национални и международни конгреси и семинари по специалността. Той бе председател и на Асоциацията на студентите-медици в България.

Тази година д-р Наков бе отличен с почетния знак на президента за постиженията си в областта на медицината. Д-р Наков ни напусна в деня, в който УМБАЛ ИСУЛ, в която той започна своя професионален път, отбеляза своя 65-годишен юбилей.

Поклон пред светлата ти памет, д-р Наков. Ти си примерът, който ще следваме.

Екипът и твои приятели – Medical news